Bakan Ali Babacan, BM desteğiyle bugün İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Irak Konferansı sırasında ABD Dışişleri Bakanı Condolleezze Rice ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile ikili temaslarda bulundu.
Temaslarının ardından basına açıklamalar yapan Babacan, konferansta Irak'ın kalkınması ve yeniden inşasına uluslararası toplumun vereceği katkıların konuşulduğunu anımsatarak, "Yaklaşık 2006 yılı sonlarında başlayan bir girişim ve yıllık gözden geçirme toplantısını burada gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi.
Irak ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin de hızla gelişmekte olduğunu söyleyen Babacan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye ziyaret gerçekleştirdiğin hatırlattı.
Babacan, "Irak'ta ayrıca, üzerinde çalıştığımız bir üst düzey stratejik diyalog mekanizması var. Başbakanların başkanlığında, özellikle 3-4 arkadaşımızın bizim tarafımızdan olacağı, 3-4 bakanın da Irak tarafından olacağı ve düzenli olarak bir araya gelecek bir grup olacak bu. Bu grubun oluşturulması için hazırlıklarımız son aşamada..." dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Rice ile yine Irak ağırlıklı görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Babacan, Irak'ın geleceği ile alakalı konularda ABD yönetimi ile yakın bir istişare içerisinde oldukları belirtti.
Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen operasyonlar ile ilgili soruyu da yanıtlayan Babacan, uluslararası toplumun Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki açılımını son derece olumlu karşıladığın söyledi.
"Uluslararası toplum, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki yönetim ile direkt diyalog içerisine girmesini olumlu karşılıyor" diyen Babacan, "Ancak bizim, Irak'ın kuzeyinde bir terör sorunumuz var. PKK, varlığını Irak'ın kuzeyinde sürdürüyor. Burada önemli olan Irak'ın kuzeyindeki yönetimin sadece söylemler ile değil somut adımlar ile somut bazı eylem ile de gerçekten bu PKK terör örgütünün varlığını sona erdirmeye yönelik bazı adımlar atması gerekiyor" dedi.
"Suriye'ye su sözü vermedik"
"Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında yürütülen barış görüşmelerinde Suriye'ye su sözü verdiği ile ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine Babacan, "Doğru değil. Bunun gerçekle uzaktan, yakından alakası yok. Suriye ile Türkiye arasındaki su konuları kesinlikle İsrail-Suriye barış görüşmelerinin bir unsuru değildir" cevabını verdi.
"Farklı dönemlerde farklı görüşmeler yapılmış olabilir, bizim başlattığımız bu yeni süreçte Türkiye ile Suriye arasındaki su konuları bu barış görüşmelerinin bir parçası, bir unsuru kesinlikle değildir" diyen Babacan, bu tür bilgilerin Türkiye'nin uluslararası saygınlığına gölge düşürmemesi gerektiğini söyledi.
Babacan, "Tabii ki, iç politikada muhalefet yapılır ama konu dış politika ise hele hele Türkiye'nin saygınlığıyla Türkiye'nin dünyadaki etkinliğiyle alakalı böyle bir konuda bunun böylesine yanlış, doğru olmayan verilere bilgilere dayanarak, içerde malzeme yapılmaya çalışılması son derece yanlış bir tutumdur" diye konuştu.
cnn