Babacan Washington'a gitti

Bush'un Yardımcısı Cheney ile de görüşecek olan Babacan'ın çantasında iki önemli konu var; İran ve kapatma davası

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, resmî bir ziyaret için Washington'a gitti. Türkiye'nin kapatma davası sürecinde bulunması Babacan'ın ziyaretini oldukça önemli hale getiriyor. Yaklaşık 6 gün ABD'de kalacak olan Babacan'ın, yine ABD'de bulunan İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile de görüşmesi bekleniyor.

Babacan, Washington'da, Başkan Yardımcısı Cheney, Dışişleri Bakanı Rice'ın yanı sıra, Hazine Bakanı Henry Paulson ve Enerji Bakanı Samuel Bodman'la da görüşecek.

Uzmanlara göre, Irak, Ortadoğu barışı, Türkiye'nin İsrail-Suriye'yi barıştırma girişimi, Kıbrıs, enerji, AB süreci, reformlar ve azınlıkların din özgürlükleri gibi konuların ele alınacağı görüşmelere damgasını vuracak olan iki konu ise kapatma davası ile İran sorunu.

İran konusunda Babacan'ın temasları arasında en önemlisi Başkan Yardımcısı Cheney ile olan randevusu. Çünkü, Cheney, Washington'da Türkiye'nin İran politikasından en çok kuşku duyan ismi. Cheney aynı zamanda, AKP'nin kapatılması için Washington'da çaba gösteren Türkiye'den ünlü bir işadamını da destekliyor. Ve Cheney, Erdoğan'a 'İslamofaşist' diyen Michael Rubin gibilerin de dahil olduğu neo-con'lara en yakın isim.

Washington'un nabzını tutan Türk gazetecilerden Zaman Gazetesi yazarı Ali Arslan, Cheney'in son Ankara ziyaretinde hem Başbakan Erdoğan hem de Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile görüşmelerinden memnun ayrılmadığını belirtiyor ve ekliyor: "Erdoğan'dan İran, Büyükanıt'tan Afganistan konusunda duymak istediklerini duyamayınca hayal kırıklığına uğramış. Babacan, Cheney ile iletişim arızalarını gidermeye çalışacaktır. İletişim arızası diyorum, çünkü Ankara ile Washington arasında İran'a bakışta stratejik açıdan aslında pek fark yok. Her iki ülke de nükleer silahlı bir İran istemiyor. Sadece taktiksel uyuşmazlıklar var. ABD'nin aksine, Türkiye komşusu İran'a sağdan yanaşmaya çalışıyor. Bunu özellikle Amerikan Dışişleri ve istihbarat çevrelerinin daha anlayış ve soğukkanlılıkla karşıladığı görülüyor. Ancak Amerikan yönetiminin her kanadında Türkiye'ye ilişkin hüsn-ü zan bulunmuyor. AK Partili liderlerin dindarlıklarından rahatsız olan ve hükümete uluslararası desteği eritmek isteyen bazı lobiler, buralarda hükümetin Tahran rejimine ideolojik yakınlık duyduğundan sertleşmediği gibi tezviratlar yayıyor."

Babacan'ın programda gösterilmemesine rağmen, Cuma gününe kadar Washington'da bulunacak olan İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile de, bu hafta içinde yeniden başlaması beklenen Suriye- İsrail barış görüşmelerini ele alması ve bazı mesajlar ulaştırması bekleniyor.

Türk Dışişleri Bakanı'nın görüşecekleri listesinde, Kongre'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi'nin önemli üyeleri de bulunuyor.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım