Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Bağdat'ta yaptıkları görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, iki ülke arasında son günlerde yaşanan sıkıntılardan sonra gerçekleşen bu ziyaretten dolayı mutlu olduklarını ifade ederek şunları söyledi: "İki ülke arasındaki her türlü ilişkiyi açık ve net bir şekilde konuştuk. Bu çok önemli bir ziyaret. Sınırda yaşanan gerginlikle ilgili bir görüşme yaptık. Bu konuda bizim alacağımız rolle ilgili konuştuk. Irak hükümeti bu sorunu atlatmasında aktif olarak Türkiye'ye yardım edecektir. Uygulamaya yönelik somut önlemlerin alınması konusunda Ankara'ya heyet göndereceğiz."
Daha sonra söz alan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, şunları kaydetti: "Şunu ifade etmek istiyorum ki Türkiye Irak'ın komşusu olan bir ülkedir. Tarih boyu Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler dostça olmuştur. Yine Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini savunan, destekleyen bir ülkedir. Öte yandan Türkiye terör problemi ile karşı karşıyadır. PKK terör örgütü şimdiye kadar binlerce vatandaşımızın hayatına mal olmuş, binlerce sivil ve sivil olmayan vatandaşımızın yaralanmasına sebep olmuş ve sadece bir ay içerisinde 42 vatandaşımızı bu saldırılarda kaybetmişizdir. Biz terörle ve terörizmle mücadeleyi bir temel ilke, prensip olarak ele alıyoruz. Yine Irak'ın toprak bütünlüğü de bir başka temel ilkedir. İki ilke birbiriyle çelişmeyen konulardır. Biz terörle mücadelenin pek çok enstrümanı olduğun bilen ve bu enstrümanları da zamanı geldiğince belli bir strateji çerçevesinde uygulamak gerektiğine inanan bir yaklaşım içerisindeyiz. Siyasi diyalog, diplomasi, ekonomik araçlar, kültürel araçlar ve
askeri tedbirler tüm bu enstrümanlar arasındadır. Türkiye ile Irak arasındaki tarihi, kültürel, dostça ilişkilerin bir terör örgütü sebebiyle bozulmasını biz de arzu etmeyiz. Belli bir takvim içinde çalışmaları yürüteceğiz. Öte yandan terörizmle teröristlerle mücadelede de uluslararası toplumdan ve komşularımızdan destek ve dayanışma bekleriz".
İstanbul'da yapılacak olan Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na da değinen Babacan, "Irak'ın pek çok sorununun masaya yatırılacağı önemli bir toplantı olacaktır. Bugün Kuveyt'te yapılmakta olan İçişleri Bakanları Toplantısı'nın sonuçları, özellikle güvenlik meseleleri ile ilgili konular da İstanbul'daki toplantıda ele alınacaktır" diye konuştu.
İki ülkenin dışişleri bakanları daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Irak Dışişleri Bakanı Zebari, bir basın mensubunun, "Türkiye ile bazı adımlar konusunda ittifak halinde olduğunuzu söylediniz. Bu adımlar nelerdir?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Irak ve Türk hükümeti olarak ortak bazı yaptırımlar söz konusu olabilir. Irak topraklarının PKK örgütü üyeleri tarafından kullanılması, buralarda büroların açılması konusunda engelleyici olabiliriz. Askeri yaptırımlar en son düşünülmesi gereken tedbirlerdir. Tedbirlerin o boyutlara ulaşmasını istemiyoruz. Güvenlik ve siyasi heyetimiz Türkiye'yi ziyaret edecek. Şu anki süreç çok hassas. Sorunun çözümü için dakik hareket etmek gerekiyor. Yapabileceğimiz ortak tedbirler ne olabilir, bunları görüştük.
Teröre karşı mücadelede kullanılan ekonomik, kültürel, finansal ve askeri yöntemler var. Askeri yöntemi en son seçenek olarak görüyoruz. İki ülke arasında ne gibi bir işbirliği olacak, Irak ve Türkistan yerel bölgesiyle ilgili ne gibi önlemler alınacak, bu konuları görüşmek için Ankara'ya gideceğiz."
Irakiye Televizyonu muhabiri, Babacan'a, "Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani dün PKK'nın ateşkes ilan edeceğini söylemişti. Böyle bir durum krizin çözümüne yardımcı olur mu?" sorusunu yöneltirken, Zebari'ye ise "Diplomasik çözüm ne anlam ifade ediyor? Bu konuda iyimser misiniz?" diye sordu.
Babacan, soru üzerine, "Ateşkes tabiri iki ülke arasında ya da düzenli ordular arasındaki ilişkilerle ilgili kullanılır. Bizim karşı karşıya olduğumuz problem terör problemidir. Sorunu çözmek için sorunu önce iyi tanımamız gerekir. Burada problem terördür. Terörist organizasyonla, terör örgütüyle karşı karşıyayız. Terminoloji ona uygun olmalıdır. Bu ortak anlayışla başlamazsak zaten netice almak zordur" açıklamasını yaptı.
Zebari, sorunun kendisiyle ilgili olan bölümüne şu yanıtı verdi: "Ben tabii ki bu konu ile ilgili zorluklar olduğunu düşünüyorum. Tehlikeli bir durum var aynı zamanda. İşbirliği için heyetler göndereceğiz. Türkiye'nin endişelerini iyi biliyoruz. Birlikte harcadığımız ortak çabalar, bu ziyaret ve Türkiye'ye giden heyetten ümitliyiz. Irak'ın, özellikle Kuzey Irak'ın istikrarının etkilenmemesini istiyoruz çünkü bu gerçekten kötü ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ortak anlayış geliştirmeye çalışıyoruz.
Sayın Babacan ile Türkiye'nin anlaşılabilir kaygılarını; durumun sakinleştirilmesi, akılcı bir şekilde, hikmetle ve iyi komşu ilişkileri çerçevesinde çözümü için konuştuk."
Babacan, "Irak tarafına aralarında Mesud Barzani'nin oğlu ve bir Kürt milletvekilinin de yer aldığı 10 kişilik bir liste gönderildiği ve bu kişilerin teslim edilmesinin istendiği konuşuluyor. Kandil Dağı'ndan çıkmayı reddeden PKK'ya yönelik tavrınız nedir?" sorusuna, şu yanıtı verdi:orörizmle teröristlerle mücadelede de uluslararası toplum
"Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin muhatabı Irak Merkezi Hükümeti'dir. Sayın Bakan'ın bu ziyaretimde önermiş olduğu Türkiye'ye heyet gönderme fikrini değerlendireceğiz. Öte yandan da biz Irak'ın bir bütün olarak terörizmle mücadele konusunda siyasi iradeyi göstermesini bekliyoruz. Terörizmle mücadelenin temel kuralı güçlü siyasi irade koymaktır." Zebari ise, "Türk yetkililerden, Dışişleri Bakanlığı olarak herhangi bir Iraklı'nın veya PKK'lının istendiğine dair hiçbir liste almadık" diye konuştu.
Fox News muhabirinin, "Türkiye'nin diplomasi konusunda kırılma noktası nedir? Türkiye'ye Kuzey Irak'a girerse etkili olacağını düşündüren şey nedir?"sorusuna Babacan, "Bu terör saldırısı sorunu yeni değildir, yıllardır devam ediyor. ABD yönetimi ve Irak yetkilileri de dahil olmak şimdiye kadar pek çok farklı yöntem denenmiştir. Şimdiye kadar bizler herhangi bir somut sonuç elde edemedik ama sonuç hala önümüzde ve giderek büyüyor. Şu anda Türkiye bir bütün olarak çok öfkeli, kaygılı. Kamunun, halkın
tepkisi çok fazla. Terörle mücadele konusunda pek çok seçenek olduğunu söylemiştik, askeri seçenek bir araçtır. Geçen çarşamba olanlara bakarsak Meclis hükümete gerekli olduğunda harekete geçmesi için yetki vermiştir. Şu anda bir araç, bir seçenek masadadır. Ancak bu durum diğer araçlardan tamamen vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor, pek çok araç koordineli olarak kullanılmalıdır. Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin isteği ve kararlılığı desteklenmeli, herkes tarafından dayanışmayla karşılanmalı.
Türkiye'nin komşuları da buna destek vermeli, ortak nokta terörizmle mücadele olmalıdır" diye yanıt verdi.
CNN muhabirinin, "PKK'nın 8 askeri tuttuğuna dair haberler var. İkinizden birinin bu konuda bir bilgisi var mı? Türk ve Irak hükümeti arasında bu konuda bir görüşme oldu mu?" yönündeki sorusuna Zebari, "Medyada çıkan haberlere ilişkin elimizde çok kanıt yok" cevabını verirken, Babacan, "Konu Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yakından takip ediliyor. Herhangi bir gelişme olduğunda yine açıklama yapılacaktır" yanıtını verdi.