Bağdat Sokaklarında Hayat

Bağdat'ta, Iraklılar yaşamlarını sürdürmek için tehlikeyi göze alıp sokağa çıkıyor, işe gidiyor, alışveriş yapıyor…

İntihar saldırıları ve patlamalarla özdeşleşen, hiç kimsenin can güvenliğinin olmadığı Bağdat'ta, Iraklılar yaşamlarını sürdürmek için tehlikeyi göze alıp sokağa çıkıyor, işe gidiyor, alışveriş yapıyor. Kentte, elektrik ve su sıkıntısı had safhada. Bazı yaşamsal ilaçlar da bulunamıyor.
Yunus Şen / Furkan Torlak
CNN TÜRK


Bağdat'taki Özgürlük Heykeli şimdiden yıpranmış, bazı bölümleri kırılıp dökülmüş durumda...

Meydana yakın semtlerde güvenlik tam olarak sağlanabilmiş değil. Bu nedenle heykel zaman zaman Baasçıların saldırısına uğruyor.

Bağdat'ta güvenlik riski sadece Firdevs meydanı ve çevresinde değil, kentin hemen her yerinde mevcut. Ancak kimsenin can güvenliğinin olmadığı şehirde yaşayanlar, hayatlarını sürdürmek için sokağa çıkıyor, işine gidiyor, alışveriş yapıyor.

CNN TÜRK ekibinin Bağdat sokaklarında yaptığı bir röportaj, günlük hayattaki sıkıntıları yansıtıyor:

CNN TÜRK: "İşler nasıl, saat kaçta açıp, kaçta kapatıyorsunuz?"
Iraklı: "Sabah 10.00 gibi açıyoruz. İşler eskisi gibi değil. Bölgede elektrik yok, herkes jeneratörle çalışıyor. Günde 1 saat elektrik geliyor. Gaz, yok, benzin yok. Burası Bağdat'ın göbeği."



Kentte, elektrik olmadığı için hemen herkes jeneratör kullanıyor. Elektriğin olmaması nedeniyle evlere şehir şebekesinden su da verilemiyor. İhtiyaç taşıma suyla karşılanıyor:

"Bizim evde bir aydır su yok. İleride bir komşunun elektriği var. Oradan temiz su taşıyoruz."

Bağdat Belediye Başkanı Sabir El İsavi, "Bağdat'ta evlere verecek suyumuz var ama sürekli elektrik kesintisi nedeniyle birçok yere su pompalayamıyoruz. Elektrik Bakanlığı'yla ortak çalışma başlattık. İçme suyu için 8 büyük projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz" diyor.

Ülkenin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle, yaşamsal önemde bazı ilaçlar da Irak'a gelmiyor:

"İnsanların maddi durumu iyice kötüleşti. Bu nedenle pahalı ilaçları alamıyorlar. Biz de eczacılar olarak pahalı ilaçları getirtemiyoruz. Önceden nöbetci eczane sistemi vardı, 24 saat açık olurduk. Şimdi bu yok. Gece saat 22.00'de nasıl dışarıda olacaksınız? Hasta olan, ilaç arayanın işi Allah'a kalıyor."



Bağdat'taki şiddet sarmalı insanların alışkınlıklarına da yansımış durumda. Bazı insanlar, cep telefonlarında tanık olup kaydettikleri patlama ve intihar eylemlerinin görüntülerini taşıyor.

Milletvekili Leyla El Hafaci, "Şiddet olayları erkek, kadın, yaşlı, çocuk herkesi etkiliyor. Ama kadınlar olarak terörden en fazla bizler etkileniyoruz. Adam, kaçırma, adam öldürme, patlama olayları kadınların daha çok eve kapanmalarına yol açtı" sözleriyle durumu aktarıyor.

Bağdat'ta hayat, silahların ve ölümün gölgesinde devam ediyor. Ve bu gölgenin ne zaman kalkacağını kimse bilmiyor...
cnntürk

Irak Haberleri

Tekfirciler Yine Sahnede!
Irak duyurdu: El-Kaim Sınır Kapısı güvenli!
Irak'taki gruplar Eilat'ı hedef aldı
Irak Direnişinden Yeni Operasyonlar!
Irak direnişinden işgal altındaki topraklara İHA Operasyonu!