Bakan Bozdağ: Yargı Sistemi Değişecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Yargı Teşkilatı Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Antalya'da cumhuriyet başsavcılarına yaptığı konuşmada anayasa, yasa ve hukuka bağlı olmayan vicdanın bağımsız olamayacağını söyledi. Bozdağ, "Ya dine, ya siyasete, ya kine, ya nefrete, ya sevgiye, ya düşmanlığa, ya da vakit vakit esen rüzgarlara bağlı vicdandır. Böyle bir vicdandan da, sahibinden de adalet beklenemez" dedi. 

Adalet Bakanlığı'nın 'Yargı Teşkilatı Toplantısı', Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri, cumhuriyet başsavcıları ve Adalet Bakanlığı üst düzey bürokratlarının katılımıyla Adalet Teşkilatını Geliştirme Vakfı'nın (ATGV) Antalya'nın turizm bölgesi Kundu'da bulunan eğitim ve sosyal tesislerinde başladı. 

İki gün devam edecek toplantının açılış konuşmasını yapan Bekir Bozdağ, cumhuriyet savcıları ve hakimlerin görevlerini anayasa, kanun ve hukuka bağlı vicdani kanaatle yerine getirdikleri zaman insanın hak ve adalet arayışında daima hak ve adalet temelli cevaplar bulacağını söyledi. Anayasa, yasa ve hukuka bağlı olmayan vicdanın bağımsız olamayacağını söyleyen Bozdağ, şöyle dedi: 

"Aksine başka şeylere bağlı bir vicdandır. Ya dine, ya siyasete, ya kine, ya nefrete, ya sevgiye, ya düşmanlığa ya da vakit vakit esen rüzgarlara bağlı vicdandır. Böyle bir vicdandan da, sahibinden de adalet beklenemez. Onun için yargıç ve cumhuriyet savcısının adil olması vicdan bağımsızlığıyla, onun da anayasa ve hukuka bağlı olmasıyla mümkün olabilir. Bir yerlere bağlı bir vicdan ile ne yargının bağımsızlığı tesis edilebilir ne de insanımızın adalet arayışında adalet temelli cevaplar bulabilir. Yargıya güven sadece çıkan kanunlarla asla tesis edilemez. Hakim ve savcıların adil kararlarıyla tesis edilir ve korunur." 

Yeni dönemde hakim ve savcıların yetişmesi ve bu alanda mevcut yapının gözden geçirilmesi için önemli düzenlemeler yapacaklarına işaret eden Bakan Bozdağ, bakanlık olarak, hukuk eğitimi, hakim ve savcı eğitimi, avukat eğitimi konusunda tarihi adımlar atmanın arifesinde olduklarını açıkladı. 

SATÜRN PROJESİ YILIN İLK YARISINDA 

Türkiye'de 'Geciken adalet adalet değildir' sözünün artık dillere pelesenk olduğunu belirten Bozdağ, "Bu söz, geciken adaletten vatandaşımızın çok çektiğinin şikayetçi olduğunun somut bir ifadesidir. Bu nedenle adaletin gecikmeden zamanında tecelli etmesi için görevlerimiz var" dedi. 

Bu anlayışa son vermek için önemli adımlar atılacağını belirten Bozdağ, yargıda zaman yönetimi, Satürn Projesi'ni 2016'nın ilk yarısında hayata geçireceklerini söyledi. Bu projeyle cumhuriyet savcısına şikayette bulunan bir vatandaşın şikayete konu olan soruşturmanın ne zaman biteceğini, açılan davanın ne zaman karara bağlanacağını bileceğini kaydeden Bozdağ, "Böylelikle yargı görevi yapanlar bir taahhüde girmiş olacak. Kendisini de bağlamış olacaktır. Süreye uymayanlara da gerekli müeyyide yerine getirilecektir" diye konuştu.
HSYK YAPISI DEĞİŞTİRİLECEK 

Bakan Bozdağ, yeni dönem hedefleri arasında HSYK'nın yapısının değiştirilmesi olduğunu da açıkladı. Siyasi partilerle uzlaşma sağlanabilirse Anayasa'nın tamamını değiştirme yolunu tercih edeceklerini belirten Bozdağ, "Darbe anayasasını bir tarafa koyup, milletimizin seçtiği parlamenterler eliyle herkesin kendini hür hissettiği ortamda milletin anayasasını yaparak yeni bir dönemin kapısını açmak siyaset kurumunun en önemli ve en şerefli borcudur. Biz, en önemli en şerefli borcumuzu milletimize yeni bir anayasa hediye ederek ödeyebiliriz" diye konuştu. 

'KOCA KOCA SİYASETÇİLER KIRMIZI ÇİZGİYİ GEÇEMEDİ' 

Türkiye'de yeni anayasayı yapma konusunda bir uzlaşma zemini bulamadığına dikkat çeken Bozdağ, şöyle konuştu: 

"Önyargılar, kırmızı çizgiler, falanlar, filanlar hep yeni anayasanın önünde dağlar gibi engel oldu. Önyargı olmasa, kırmızı çizgi olmasa biz anayasanın her maddesini otursak, konuşsak, tartışsak kıyamet mi kopar? 'Tartıştık, anlaşamadık, hayır' dersiniz biter. 'Ben şu maddeyle gelirseniz masaya oturmam. Anayasayı konuşmam' demek çok sakat anlayış. Konuşmaktan, tartışmaktan niye korkuyorsunuz? Konuşalım, tartışalım, uzlaşmayla olacağı için senin istemediğin bir öneri gelirse o öneriye 'Hayır' dersin o anayasa maddesine zaten dönüşemez. Kırmızı çizgi siyaseti nedeniyle, çocuklar ip atlıyor, Türkiye'nin koca koca siyasetçileri bu kırmızı çizgiyi atlamayı bir türlü beceremedi. Ama inşallah, bu millet bu kırmızı çizgiyi hepimize atlatacak." 

ASKERİ YARGIDA DÜZENLEME 

Yargıda çok başlılığın ortadan kaldırılması için de bir uzlaşıya ihtiyaç olduğunun altını çizen Bakan Bozdağ, "Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi bunları da ortadan kaldırıp Yargıtay'da ve Danıştay'da birleştiren bir adımı atmak da Türkiye'nin hayrına ve yararına tarihi bir reform olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Adalet Bakanı Bozdağ, konuşmasının sonunda İstanbul'da şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı yad etti, "Mekanı cennet olsun" dedi

Güncel Haberleri

Son dakika haberi: Türkiye ve Rusya arasında kritik 'Suriye' görüşmesi!
Ensarullah'tan Ebu Ubeyde'nin teşekkürüne cevap: "Allah'tan sonra övgüye layık olan sizsiniz!
Nahale: Bu savaştan ellerimizde silahlarımızla çıkacağız
Gazze'de ateşkes anlaşmasına varıldı işte ayrıntılar
İşgalci İsrail'den Suriye açıklaması: 3 bin 300'den fazla...