Daha önce, Bosna-Hersek'te çıkan iç savaş sırasında Hırvat topçuların ateşiyle 1993 yılında yıkılan, 2004 yılında UNESCO tarafından yaptırılarak koruma altına alınan Mostar Köprüsü'nün açılışıda kilise müziği ile yapılmıştı. Neretva Nehri'nden 24 metre yüksekte, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan, yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan Mostar Köprüsü, Müslüman ve Hırvat kesimini, birbirine bağlamasıyla da biliniyor.
Anadolu'nun herhangi bir şehrinden çok daha fazla caminin ayakta olduğu, görüntüsünün camiyle bezendiği bir şehir olan Mostar'ın doğusunda Boşnaklar, batısında ise Hırvatlar yaşıyor.
Kenti Hıristiyanlaştırmaya Çalışmanın Kanıtı Haç
Mostar'da yaşayan Boşnaklar, Hırvatlar'ın Hun Dağı'na diktikleri haç ile 100 metre kulesi bulunan katedrale anlam veremediklerini ifade ederek, ''Bunlar bizim minarelerimizdeki hillallere nispet olsun diye yapıyorlar, ancak gökyüzündeki hilalimiz herzaman onların haçının üzerindedir'' diye konuştular.
Üsküp'te Makedon nüfusun yoğun olarak yaşadığı Vardar Nehri'nin kuzeyinde bulunan Vodno Dağı'na 2001 yılında ''milenyum'' hatırası olarak Avrupa Birliği'nden alınan krediyle yaklaşık 50 metre uzunluğunda haç dikildi. Geceleri de aydınlatılan haç, kentin her yerinden rahatça görülüyor.