Balyozcu Engin Alan'a da Red

MHP listesinden milletvekili seçilen Balyoz sanığı emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye talebi oy birliği ile reddedildi.

CHP'den milletvekili seçilen Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay'dan sonra Alan'ın da tahliye talebi reddedildi. Karar oybirliğiyle alındı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dün beklenen kararını açıkladı. Alan'ın Anayasa'ya göre tahliye edilemeyeceğine hükmeden mahkeme, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesine göre tutukluluk halinin devamını gerektiren şartların sürdüğünü vurguladı. Alan'ın bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza'ya 7 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli, kararı 'milli iradeye saygı, Türk demokrasisi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından esef verici bir garabet' olarak niteledi.
Mahkeme, kararında Ana-yasa'nın 83/2 ve 14'üncü maddelerini gerekçe gösterdi. Anayasa'nın 83'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." ifadesine yer veriliyor. Ancak ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden ön­ce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14'üncü maddesindeki durumların, bu hükmün dışında olduğu belirtiliyor. Anayasa'nın 14'üncü maddesinde ise "Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Ayrıca Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz." ifadesi yer alıyor.

BAHÇELİ: KARAR ESEF VERİCİ, MECLİS YASAL DÜZENLEME YAPMALI

Kararın açıklanmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yazılı bir açıklama yaptı. Karara tepki gösteren Bahçeli, tahliye talebinin reddini, 'milli iradeye saygı, Türk demokrasisi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından esef verici bir garabet' olarak niteledi. Mahkeme kararının 'hukuk dışı' olduğunu iddia etti. Ardından, "Mahkemelerin keyfi yorum ve tasarruflarının önüne geçmek için gerekli yasal düzenlemeler TBMM'nin öncelikli konusu olarak bir an önce hayata geçirilmelidir. Bugün yaşanan krizin hukuki süreçler içinde aşılamaması halinde siyaset kurumu bu duruma müdahale etmek zorundadır. Burada en büyük görev ve sorumluluk Meclis çoğunluğu nedeniyle Başbakan'a ve AKP'ye düşmektedir. Başbakan'ı bu konuda sorumlu davranmaya ve gerekli girişimleri başlatmaya davet ediyorum." diye seslendi. Karar nedeniyle AK Parti hükümetini suçlayan MHP lideri, milli iradeye, demokrasiye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne meydan okunduğunu öne sürdü.

Bu arada Engin Alan, davanın dünkü duruşmasında izleyicileri "bozkurt işareti'' yaparak selamladı. Duruşmayı izleyenler arasında Alan'ın eşi Nevin Alan ve yakınları ile MHP Silivri İlçe Teşkilatı'ndan bir grup da yer aldı. MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak da duruşma salonunun bulunduğu binaya geldi. Alan'ı desteklemek için gelenler, duruşma aralarında kendisine, "Seni almaya geldik, dışarıda sen lazımsın.'' diye seslendi. Alan'ın da selam verdiği görüldü.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım