Ban'dan 6 maddelik çözüm önerisi

Ban Ki-mun, Suriye için BMGK'ya silah ambargosu kararı alması çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'deki taraflara yönelik silah ambargosu kararı alması, bunun mümkün olmaması durumunda ise bölgedeki ülkelere kendi imkanlarıyla bu ülkeye silah girişini engellemeleri çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban, Asia Society adlı kuruluşta, Suriye'deki iç savaşa ilişkin 6 maddelik çözüm önerisini sundu.

Ülkedeki iç savaşta ölü sayısının 150 binin çok üstüne çıktığını kaydeden Ban, yerlerinden edilen kişi sayısının da Suriye nüfusunun yarısını geçtiğini ve 22 milyonu aştığını ifade etti.

Ülkede yaşanan yıkım ve insanların çektikleri çileleri anlatan Ban, "Suriye'de yıkım ve ölümler her yerde. Bu şekilde olmamalıydı" diye konuştu.

Protestoların ilk başladığı dönemde Esed rejiminin bunu güç kullanarak bastırması nedeniyle olayların büyüdüğünü ve radikal grupların güç kazandığını vurgulayan Ban, "Suriye bugün gittikçe artan bir şekilde başarısız ve aciz bir devlet haline dönüşmüştür" dedi.

Suriye'deki temel amaçlarının ateşkes sağlanması ve çatışmaların sona ermesi olduğunu kaydeden Ban, "Suriye içinde, bölge ve uluslararası toplumdaki bölünme ve ülkeye silah akışının devam etmesi, çatışmaları körüklüyor. Bu unsurlar, Irak'ta mezhep çatışmalarının fitilinin ateşlenmesiyle daha da umutsuz bir gelecek beklentisine dönüştü" diye konuştu.

6 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Genel Sekreter Ban, çatışmaların sona ermesi için 6 maddelik öneri hazırladığını belirterek, konuşmasında bu maddelerin detaylarını paylaştı.

İşte Ban’ın 6 Maddellik çözüm önerisi:

1- BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'ye silah ambargosu kararı alması çağrısı yapıyorum. Eğer Konsey'deki bölünmüşlük buna izin vermezse, ülkelerin bunu kendi başlarına uygulamasını istiyorum.
2- İnsani yardımları gündeme getirerek, uluslararası toplumun Suriye'de insanların canı, onuru ve haklarının korunması için elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.
3- Cenevre Bildirisi çerçevesinde siyasi çözüm sürecinin işletilmesinin gerektiğini belirterek, Suriye'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini "siyasi sürece vurulmuş darbe" olarak nitelendirdi.
4- Suriye'deki katliamların sorumlularının hesap vermelerinin sağlanması gerektiğini belirterek, barış sürecinin, sorumluların hesap vermelerini temin etmesi gerektiğini söyledi.
5- Ülkede halen devam etmekte olan kimyasal silahların imha sürecinin bir an önce tamamlanmasını isteyerek, Suriye'nin beyan ettiği stoklardan yüzde 92'sinin imha edildiğini ya da ülke dışına çıkarıldığını, geri kalanların da bir an önce bitirilmesini talep etti.
6- Suriye'deki iç savaşın tüm bölgedeki aşırı unsurlar ile terörist gruplar ve mezhep çatışması riskinin doğurabileceği korkunç sonuçların önlenmesine ayırdı.

"BU SAVAŞI KİMSE KAZANAMAZ"

Ban Ki-mun, bu altı maddelik önerisinin tarafların destek vermesi halinde başarılı olabileceğini de kaydederek, kimsenin bu savaşı askeri olarak kazanamayacağını vurguladı.

"Suriye hükümetinin savaşı kazanmakta olduğu söylemini reddediyorum" diyen Ban, "Sivillerin yaşadığı bölgelere varil bombalarıyla saldırma ve kuşatma altında açlığa mahkum edilen insanların teslim olmaya zorlanmasına zafer denmez. Kimse bu savaşı kazanmıyor ve kimse de kazanamaz" değerlendirmesinde bulundu.
 

Suriye Haberleri

Katılımcılar dikkat çekiyor: Riyad'da "Suriye" zirvesi
Suriye Yönetimi İlk Ziyaretini O Ülkeye Yapacak
İsrail, Suriye'deki İlerleyişini Sürdürüyor!
Suriye Yönetiminden Putin'i Kızdıracak Karar
İsrail Kanal 12: Türkiye, Suriye'de İsrail'le koordinasyon talep etti