Bangladeş'te Şeyh Hasina Başbakanlığındaki rejim, katliamlara devam ediyor. Ülkede bugün 1971 yılında kazanılan bağımsızlığın yıldönümü. 16 Aralık kutlamalarında rejim ülkeyi kan gölüne çevirdi. Bu sabahtan beri 6 kişi hayatını kaybetti. Son 10 günde ölenlerin sayısının 100'u bulduğu iddia ediliyor.
ZAFER GÜNÜ MÜ YOKSA...
Bangladeş bugünu "zafer günü" olarak kutluyor. Cemaati İslami liderlerinin vatan haini ilan edilerek asılmasının nedeni olan Bangladeş, 16 Aralık 1971'de Pakistan'dan ayrılarak, sözde bağımsızlığa kavuştu. Ancak o günün başbakanı olan Hindistan yanlısı, Avam Partisinin lideri Şeyh Muzibir Rahmana'nın bugün kızı Şeyh Hasina Başbakanlık koltuğunda oturuyor. Ve Cemaati İslami'ye göre Hindistan'daki rejimin himayesinde olan Hasina rejimi ülkede Cemaati İslami Partisine karşı iktidara geldiği 2010 yılından bu yana katliamlar gerçekleştiriyor.
HASİNA'DAN ERDOĞAN VE KERRY'E YANIT: "ARAYABİLİRLER AMA FARKETMEZ"
Perşembe günü asılarak idam edilen Cemaati İslami liderlerinden Abdülkadir Molla'nın ardından 6 kişinin daha idamı gündemde. Başbakan Şeyh Hasina, Hindistan'ın isteği doğrultusunda yeni idamların geleceğini söyledi. Hasina, Türkiye'den Başbakan Erdoğan ve Amerika'dan Dışişleri Bakanı Kerry'nin telefon açıp "idamları durdurun" çağrısı için ise "arayabilirler ama fark etmez" diyerek yeni infazların gerçekleştirileceğini söyledi.
CEMAATİ İSLAMİ NEYLE SUÇLANIYOR?
Cemaati İslami'ye göre 1971'deki bağımsızlık tamamen sözde bir bağımsızlık. Çünkü o dönem Pakistan'a bağlı olan Bangladeş, 16 Aralık 1971'den bu yana Hindistan'ın himayesine girdi. Cemaati İslami ise Hindu rejiminin buyruğu altında olmaktansa müslüman Pakistan'la birlikte Doğu Pakistan olarak kalmayı tercih ediyordu.
HASİNA'NIN BABASI DA HİNDİSTAN YANLISIYDI
Nitekim bugünkü Hasina rejiminin tıpkı 1971'de babası Rahmana'nın yaptığı gibi Hindistan'a bağlı olduğunu savunan Cemaati İslami, son idam kararının Hindistan'dan gelen emirle gerçekleştirildiğini savunuyor. Cemaati İslami idam kararının arkasında Hindistan olduğunu söylüyor ve buna delil olarak da Hindistan Dışişleri Sözcüsü ile Hindistan'ın Dakka büyüelçisinin "idam kararları uygulanmalı" açıklamalarını gösteriyor,
"ÖLÜ SAYISI 100" İDDİASI
Bangladeş'te dün 20 kişinin hayatını kaybettiği bugün ise Zafer Günü kutlamaları ve buna yönelik protestolarda Cemaati İslami taraftarlarına açılan ateş sonucu en az 6 kişinin daha hayatını kaybettiği öğrenildi.
Rejime bağlı yayın organları dışında tarafsız bir basın bulunmayan Bangladeş'te Cemaati İslami ve bazı muhalif gruplara yakın kaynaklardan daha doğru bilgiler alınabiliyor. Muhalif liderlerden birinin iddiasına göre son 10 gündür devam eden çatışmalarda en az 100 kişi hayatını kaybetti.
Bugünkü Zafer Günü nedeniyle yapılan protestolarda ölü sayısının artabileceği yönünde de uyarılar yapılıyor.
(Haber7)