Bangladeş'de Cemaati İslam Liderleri İdama Sürülüyor

75 yıllık bir geçmişe sahip olan Cemaat-i İslamiye, Bangladeş yönetimi tarafından büyük bir baskıya maruz kalıyor...

Ebu'l-A'la Mevdudi tarafından 1941 yılında kurulan Cemaat-i İslamiyye, ilk günden bu yana tebliğ çalışmaları, eğitim ve insani yardım faaliyetleriyle ön plana çıktı. Bağımsızlığını ilan ettikten sonra 1991 yılına kadar çok partili döneme geçemeyen Bangladeş'te yapılan ilk adil seçimlerde üçüncü parti konumuna kadar yükselen Cemaati-i İslamiyye, 2010 yılından bu yana baskılar, hukuksuz yargılamalar ve yönetim kadrosuna verilen idam kararları ile anılıyor.

"İdam kararı kesinleşen Rahman Nizami, The Royal Islamic Strategic Studies Centre tarafından yapılan Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı listesinde yer almıştı."

Son beş yılda lider kadrolarına idam cezası yağdı

Bangladeş Cemaat-i İslamiyye Hareketi'nin verilerine göre baskıların arttığı 2010 yılından bu güne 20 bine yakın cemaat üyesi öldürüldü, büyük kısmı hapsedildi veya kayıp. Şu anda iktidarda olan Avami Partisi tarafından hedef tahtası haline getirilen Cemaat-i İslamiyye liderleri ise tek tek idam ediliyor.

İlk olarak 2013 yılının Aralık ayında Cemaat-i İslamiyye Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla idam edilmiş bir yıl sonra ise Cemaatin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam idamla yargılanırken kaldığı hapishanenin kötü şartlarına dayanamayarak vefat etmişti.


Cemaat-i İslamiyye liderlerinden ilk idam edilen Abdülkadir Molla olmuştu

2015 yılı içerisinde üst üste iki idam infazı yaşayan Cemaat, partinin liderlerinden Muhammed Kamaruzaman'ın Nisan ayında gerçekleştirilen idamının ardından Kasım ayında Genel Sekreter Ali İhsan Mücahid'in tutuklu bulunduğu cezaevinde idam edilişiyle sarsılmıştı.

Dünyanın 'en etkili 500 Müslümanı'ndan biri

Bangladeş Cemaati İslamiyye'nin şimdiki Genel Başkanı Mutiur Rahman Nizami de 29 Haziran 2010 tarihinden bu yana tutuklu ve o da diğer liderler gibi idamla yargılanıyordu. 6 Ocak'ta gerçekleştirilen duruşmada hakkındaki idam kararı kesinleşen Rahman Nizami, The Royal Islamic Strategic Studies Centre tarafından yapılan Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı listesinde yer almıştı.

Tüm diğer Cemaat-i İslamiyye yöneticileri için olduğu gibi Nizami hakkında da Bangladeş'in 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yaptığı, cinayet, tecavüz ve yağma suçlarına dahil olduğu iddia edilirken mahkeme hiçbir delil sunamadı.

40 yıl sonra gelen suçlamalar

1971 yılına dek Pakistan'ın Doğu Pakistan Eyaleti olarak kalan bugünkü Bangladeş'in bağımsızlığının ardından kurduğu ve bağımsızlığa karşı suç işleyenlerin yargılandığı Bağımsızlık Mahkemelerinde hiçbir Cemaat-i İslamiyye mensubu yargılanmadı. Aradan geçen 40 yılın ardından Cemaat liderlerinin o dönemde işledikleri iddia edilen suçlarla bugün peş peşe yargılanıyor olması halkı tatmin etmiyor. Her idam kararından sonra bütün baskılara rağmen halk sokaklara dökülüyor.

Cemaatin idam kararı infaz edilen son yöneticisi Genel Sekreter Ali İhsan Mücahid, geçtiğimiz Kasım ayında idam edildi

Yayınlanmış 30 kitabı olan bir alim

'Kuranın Tanımı', 'İslami Hareketlerin problemleri ve çözümleri', 'Kurana Göre Müminin Hayatı'gibi 30'a yakın esere imza atan bölgenin en önemli yazar ve düşünürlerinden biri olan 72 yaşındaki Rahman Nizami, lise yıllarından bu yana Cemaat-i İslamiyye saflarında bulunuyor. 50 yıllık sıyası hayatında milletvekilliği ve bakanlık görevlerine kadar yükselen Nizami, ülkesinde imza attığı büyük hizmetlerle anılıyor.

Bu yarım asırlık siyasi hayatının ardından 5 yıllık hapis hayatı ve idam kararı ile yüz yüze kalan Cemaat-i İslamiyye lideri Mutiur Rahman Nizami için verilen kararına halkın ne tepki vereceği merak konusu.


Bölgenin en tanınmış ve saygı gören alimlerinden olan Mutiur Rahman Nizami, 5 yıldır tutuklu bulunuyor.(Ajanslar)

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı