Bangladeş'te Eğitimde "Cihad" Tartışması

Halkının yüzde 85'i Müslüman olan 115 Milyonluk Bangladeş, eğitim müfredatında değişiklik yapılıyor. Bu kararın ardından tepkiler de giderek yükseliyor.

115 milyonluk İslam ülkesi Bangladeş, okul hayatını sürdüren öğrencilere İslamiyet'in önemli kavramlarından biri olan 'Cihad' eğitimini de veriyordu. Fakat bu yıl alınan bir karar ile 'Cihad' ve ona bağlı tüm kavramlar müfredatlardan silindi. Bu Bangladeş için neredeyse 40 yıl sonra bir ilk anlamına geliyor.

Bangladeş Eğitim Sistemi medreseler üzerine kurulmuştur. Ülkede üç tür medrese bulunuyor. Qawmi ve Hifz medreselerinin yanında daha seçkin bir İslami eğitim veren Alia Medresesi de bulunuyor. Bu üç medrese müfredatına Cihad dersleri ilk olarak 1979 yılında dahil edildi.

Bangladeş Eğitiminde Cihad Kavramı; 'İslamiyet düşmanları ile mücadele etmek' olarak anlatılıyor ve eğitimler bu tanım üzerinden veriliyordu. Bu kavrama atıf yapan tüm kavramlar 2018 yılının başlaması ile birlikte artık ders kitaplarında yer almayacak. Karar İçişleri Bakanlığı'nın bizzat Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği mektup ile gerçekleşti.

Bu kararın bir de 'ulusal kavramlar ile bağdaşmayan' hadis, dini kural gibi öğretileri barındırması tepkilerin giderek artmasına yol açtı. Pek çok kişi Bangladeş Eğitimi'nin İslamiyet'ten uzaklaşarak, etnik bir kimlik kazanmaya başlayacağı yönündeki itirazlarını dile getiriyor.

Tepkiler üzerine açıklamaya yapan Medrasa Eğitim Kurulu Başkanı AKM Saif Ullah, eski derslerin milli değerler ile uyuşmadığını ve militanlığı teşvik edeceği yönündeki sözleri nedeni ile eleştirilerin bizzat odağına oturdu. Halbuki ülkedeki pek çok insana göre Cihad'a ve İslam'a dair kavramları öğreten derslerde zaten hali hazırda militanlık, bombalama, terörizm gibi kavramlar lanetleniyor ve çocuklara bunun İslamiyet ile uyuşmadığı öğretiliyordu.

Dhaka Tribüne'ün haberine göre kararlara muhalefet edenlerin önde gelen isimlerinden Hefazat-ı İslam'ın Genel Sekreteri Junaid Babunagari kararı şu sözler ile eleştiriyor: "Cihad herhangi bir militanlık kavramı içermiyordu. Böyle bir karar İslamiyet kimliği ile öne çıkan ülkemizde nasıl alınır? inanamıyorum."

Kararlar 2018'de hazırlanacak yeni müfredatlar ile uygulanmaya başlanacak.

 

risale

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu