Bangladeş'te İdam Gerginliği

Cemaat-i İslami Partisi üyesi bir din adamına verilen idam cezasını protesto eden binler sokağa döküldü, çıkan olaylarda en az 70 kişi yaralandı...

Bangladeş'te 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Cemaat-i İslam Partisi üyesi Abdülkelam Azad hakkındaki karara tepki gösteren binlerce kişi sokaklarda...

Başkent Dakka'da gösteriler sırasında çıkan olaylarda 15'i polis olmak üzere en az 70 kişi yaralandı.

Polis, protestoculara göz yaşartıcı gaz, cop ve plastik mermi ile müdahale etti, başkentte birçok iş yeri ve iki otobüs ateşe verildi.

Azad, 40 yıl önceki savaş sırasında işlenen suçların cezalandırılması için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından suçlu bulunan ilk kişi oldu.

Protesto gösterileri sırasında polis yaklaşık 20 eylemciyi de gözaltına alırken, şehir merkezine çıkan yollar kapatıldı. Benzer protestoların güneydoğudaki Rajşahi ve kuzeydeki Çittagong şehirlerinde de patlak verdiği ildirildi.

Hakkında açılan davanın ardından geçtiğimiz yıl Nisan ayında Pakistan'a kaçtığı belirlenen Cemaat-i İslami Parti üyesi Azad, gıyabında mahkum edilmişti

Uluslararası insan hakları kuruluşları, Bangladeş'te kurulan mahkemeyi eleştiriyor. New York merkezli İnsan Hakları İzleme örgütü, bir savunma şahidinin mahkeme kapısında aniden ortadan kaybolduğunu belirterek, eleştiride bulundu.

Gulam Azzam'ın da aralarında bulunduğu 9 Cemaat-i İslami lideri, muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nden 2 milletvekili ve bir bağımsız milletvekili, 1971'deki Bangladeş Bağımsızlık Savaşı sırasında Pakistan'la işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusu tarafından işlenen katliamlara destek vermekle suçlanan Cemaat-i İslami Partisi ise, suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu belirtiyor.

TÜRKİYE DE MÜDAHİL OLDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bangladeş'te idamla yargılanan Cemaat-i İslam Partisi lideri 91 yaşındaki Prof. Gulam Azzam ve grubun önde gelen isimlerinin affedilmesi için Bangladeş Cumhurbaşkanı'na mektup göndermişti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün mektubu Bangladeş'te tepkilere neden olmuş, Türkiye'nin Bangladeş Büyükelçisi Vakur Erkul, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, kendisine "Cumhurbaşkanı Gül'ün 23 Aralık tarihli mektubu kabul edilemez. Bu, Bangladeş'in içişlerine açık bir karışma anlamına gelir" uyarısında bulunulmuştu.

Türk Büyükelçisi'nin Dakka'da Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasından bir gün sonra, bu kez Ankara'daki Bangladeş Büyükelçisi Zülfikar Rahman Dışişleri'ne davet edilmişti. Bangladeşli Büyükelçi Rahman'a yaşananlardan duyulan rahatsızlık ifade edilerek, Ankara-Dakka arasındaki dostluk ilişkilerine dikkat çekilmişti.

RAJŞAHİ ÖĞRENCİLERİ EYLEMDE

Cemaat-i İslami'nin öğrenci kolunu meydana getiren İslam Çatra Şibir, kararın alınmasından sonra üniversitede eylem başlattı.

Sabah 10:00 sıralarında Rajşahi Üniversitesi'nde toplanan öğrenciler polisle çatıştı. Polise molotof kokteyli atan öğrencilere, güvenlik güçleri plastik mermi ve göz yaşartıcı bombayla karşılık verdi. İki polisin ağır bir şekilde yarandığı ve hastaneye kaldırıldı.

Çatışmalarda 15 kişinin yaralandığı belirtildi.

 

dunyabulteni

Asya Haberleri

Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak
İran Rusya'ya füze verdi mi? Kremlin'den açıklama
Hindistan siyonist kardeşlerinin yolunda! Müslümanlar için skandal bir adım daha...
Hindu Raksha Dal teröristleri Müslümanlara saldırdı