Barutsuz Elektromanyetik Top

Amerikan Deniz Kuvvetleri, barut kullanmadan saatte 9 bin km hızla mermiyi hedefine atabilen dünyanın en güçlü elektromanyetik topunu başarıyla test etti.

ABD donanmasının, mühimmatı barut veya başka bir kimyasal malzeme kullanmadan, sesin 5 ila 7 katı hızla 200 deniz mili (360 km) uzaklıktaki hedefe atabilecek bir top geliştirme çabalarının bu son aşaması dün yapıldı.

Kimyasal sevk barutu yerine mermiyi fırlatmak için elektromanyetik enerjiyi kullanan ve uzun bir ekmek kızartma makinesine benzeyen prototip, mühimmatı iki ray üzerindeki çok güçlü elektrik akımının geçişi sayesinde 5 Mach (sesin 5 katı) gibi büyük bir hızla atabiliyor.

Amerikan donanmasının 237 milyon dolar tutarındaki geleceğin barutsuz topu projesi henüz envantere girecek duruma gelmese de, askeri yetkililer, bu sistemin geleceğin savaş gemilerinde operasyonel bir silah olarak kullanabileceğini düşünüyor.

Bu tip bir top, savaş gemisini düşmanın olası saldırısından koruyacak şekilde sadece çok uzağa ateş açma olanağı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda patlayıcı maddeyle dolu obüs veya füzelerle bundan böyle uğraşmak zorunda kalmayacak mürettebatın güvenlik koşullarını da iyileştiriyor.

Amerikan Deniz Kuvvetlerinin Virjinya eyaletindeki Dahlgren'de kurulu ar-ge merkezinin sözcüsü Jim Boyle, topun mühimmatı 360 km gibi çok uzaktaki hedeflere, sesin 5 katı olan Mach 5 gibi çok yüksek hızla atmaya olanak sağladığını belirtti.

Donanmanın dün yaptığı testte fırlatılan mermi sadece 20 metre uzaktaki bir hedefi yerle bir ederken, Amerikalı askeri yetkililer, prototip silahın menzili ile şimdilik ilgilenmiyor.

Testte, 10,64 megajul güç kullanılarak, şimdiye dek kaydedilen en yüksek güce ulaşıldı. Bunun üç katına çıkabileceği belirtildi.

Amerika Haberleri

The Telegraph: Trump'ın İran'a azami baskı politikası büyük bir zorlukla karşı karşıya
Malcolm X'in ailesinden ABD yönetimine 100 milyon dolarlık dava
Büyük Şeytan ABD'den küstah açıklama!
ABD askerleri Güney Kıbrıs'taki üsse yerleşmeye hazırlanıyor
WSJ: Trump, İran'ın petrol endüstrisine 'radikal' yaptırımlar planlıyor