Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinden bugüne kadar görüşmediği DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'le önümüzdeki hafta görüşme kararı aldı.
Cumhurbakanı Abdullah Gül'ün "Kürt sorunu konusunda güzel gelişmeler yaşanacak" açıklamasının ardından şimdi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sürpriz bir adım atarak DTP ile görüşmeye karar verdi. Erdoğan ile Türk'ün görüşmesinin Başbakan'ın TBMM'deki makamında gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtiliyor. Siyasi çevreler Erdoğan'ın, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'le görüşmesinin 'Kürt açılımı' konusunda yaşanan gelişmelerin önemli bir parçası olduğunu ifade ediyor.
Kararı Arınç açıkladı
Alınan bu sürpriz kararı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir televizyon kanalına verdiği demeçte açıkladı. Arınç "Bu insanlarla biz el sıkışırız. Otururuz konuşuruz da yeri gelince eleştiririz. Bugün yaptıkları bazı konuşma ve nümayişleri hiç tasvip etmiyorum. Yanlış şeyler Türkiye'yi gerginliğe sürüklüyor. Sorunun çözümüne katkıda bulunmuyor. Sayın Başbakan'ın kendince haklı sebepleri vardır. Belki araya bir mesafe koyuyor. Ama bildiğim kadarıyla bugünlerde onların bir görüşme talepleri vardı. Kendisiyle de görüştük, uygun bir zamanda bu randevu taleplerini kabul edeceklerini ifade ettiler" diye konuştu.
DTP'yi uyaracak
Başbakan Erdoğan'ın, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile yapacağı görüşmede DTP'yi PKK ile arasına mesafe koyma konusunda uyarması bekleniyor. Görüşmenin bir diğer bölümünde de Erdoğan'ın, DTP'yi demokratik sınırlar içinde kalmaya davet edeceği ve şiddetle ile sorunların çözülemeyeceğini ifade edeceği belirtiliyor.
Olumlu katkı yapar
Başbakan Erdoğan'ın DTP ile görüşecek olması AK Parti'nin bölge milletvekilleri arasında olumlu karşılandı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, "Kürt sorununun çözümü konusunda oluşan olumlu havaya büyük bir ivme kazandırır. Bu nedenle görüşmeye çok olumlu bakıyoruz" dedi.
DTP: Sembolik anlamı büyük
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın görüşmek için randevu istediklerini hatırlatarak, "Görüşme talebimizin kabul edilme ihtimali yüksek olduğu için randevu talebinde bulunduk. Böyle bir görüşmenin olması olumlu bir hava yaratır. Bazı gelişmelerin önünü açabilir. Rahat tartışma ortamı sağlayabilir. Bizce görüşme sembolik olarak önemlidir. Görüşme Kürt sorununu çözmez ve olumlu bir hava oluşturur. Biz görüşmenin kamuoyunun bilgisi dahilinde yapılmasını istiyoruz. Gizli- saklı görüşme istemiyoruz" diye konuştu.
Geç kalmış görüşme
Yazar Altan Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın DTP ile görüşme kararı almasının olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, "Geç kalınsa da doğru bir hareket. Geç kalmış bir buluşmadır. Bugüne kadar yapılmamış olması eksikliktir. Başbakan'ın sadece DTP'liler değil bu sorun üzerine kafa yoran kanaat önderleri ile görüşmesi gerekir" dedi.
Bu işin sonuna gelindi
Tan şöyle devam etti: "Bu işin sonuna gelindi. Yeni bir çözüm olması lazım. Meselenin taraflarının ciddiye alınması lazım. En önemli yol haritası çıkarılması lazım. En fazla korktuğumu şu iyimser hava ne yapılacağı konusunda kimse bir şey konuşmuyor. Bunun ilk adımı bu görüşme olacaktır.Başbakan'ın görüşmesi çok olumlu bir hava ortaya koyar" diye konuştu.
Haşim Haşimi: ZEMiN VE ZAMAN UYGUN
Eski milletvekili Haşim Haşimi ise Kürt meselesi konusunda yaşanan tıkanmanın yavaş yavaş açıldığını söyledi. HHaşimi, "Hem siyasetin hem devletin eş güdümü sözkonusu. Kürt meselesi bir şekilde çözüme sokulmak isteniyor. Sorunun mevcut haliyle sürdürülmesi mümkün değildir. PKK açık bir süreçten bahsetti. Önce silahlar sussun diyor. Türkiye'yi sıkıntıya sokacak talepler ortaya koymuyor. Bu bağlamda gelişmeler umut vericidir" dedi.
Eleştiri serbest
DTP'yi eleştirebilirmekte herkesin serbest olduğunu ifade eden Haşimi şöyle devam etti: Eleştirmek yok saymak dışlamak başkadır. Başbakan zemin uygun olmadığı için şimdiye kadar görüşmedi. DTP'de değişti. Olumlu bir süreç yaşanıyor. Başbakan olumlu süreci hızlandırmak istiyor. Süreci engellemeye yönelik çabalar da var. Başbakan'ın tavrı olumlu.
BUGÜN