Baskı sürüyor: Afganistan'a takviye yapın

NATO, üye ülkelerin genelkurmay başkanlarına 'Afganistan'ın tehlikeli bölgelerine asker göndermemeye dair ulusal çekinceler asgariye inmeli. Takviye güç taahhütleri tutulmalı' uyarısı yaptı.

11 Eylül 2001 saldırıları sonrası ABD'nin işgal ettiği ilk ülke olan Afganistan'da NATO komutasındaki çokuluslu gücün askerleri Taliban'la şiddetli çatışmalara tutuşurken, ittifak üyesi ülkelerin genelkurmay başkanlarının toplantısında Afganistan'a takviye taahhütlerinin tutulması istendi. NATO'nun en yüksek askeri otoritesi konumundaki Askeri Komite'ye başkanlık eden Kanadalı General Ray Henault, Afganistan'ın tehlikeli bölgelerine asker göndermeye getirilen ulusal çekinceleri tartıştıklarını belirterek, "Bunların asgariye indirilmesi gereğinin altını çizdim" dedi. Varşova'daki toplantı, genelkurmay başkanlarının gelecek hafta çarşamba ve cuma günleri iki kez daha toplanması kararıyla sonuçlanırken, 26 üye ülkeden hangisinin Afganistan bataklığına daha derinden dalmaya hazır olduğu netleşmedi.
"Üyelerden, göndermeyi taahhüt etmiş oldukları bütün asker ve beceriyi Afganistan'a yollamalarını istedim. Ülkede olması gereken kuvvetin yüzde 85'ine sahibiz. Kalan bölümü de istiyoruz" vurgusu yapan Henault, Taliban'la mücadele için 2 bin-2 bin 500 asker daha gönderilmesi için yarın NATO Konseyi'ne resmen başvuracağını belirtti.
Kanadalı general, Afganistan'ı 'NATO'nun bugüne dek üstlendiği en karmaşık görev' diye niteledi Toplantıda Türkiye'yi, "Taliban'la mücadele için bir tek Türk askeri gidemez" çıkışı yapan Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt temsil etti. Takviye talebini, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ve Avrupa Kuvvetleri Komutanı General James Jones da dile getirmişti.


Bir NATO askeri daha öldü
Afganistan'da Taliban'ın kalesi konumundaki güneyde gidişat karışık. Kandahar çevresinde yürütülen Medusa Operasyonu'nda şiddetli çarpışmalara giriliyor. Operasyonun yedi gününde 350, son 24 saatte ise 60 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü söyleyen ittifak, dün bir askerinin öldüğünü de duyurdu. NATO komutasındaki çokuluslu güçte bulunan 21 bin askerin güneyde görev yapan 10 bini Britanya, Kanada ve Hollanda'dan... Medusa sırasında beş Kanada, 14 Britanya askeri öldü. Cuma günü de başkent Kâbil'in Taliban'ın devrilmesinden beri gördüğü en şiddetli intihar saldırısında ikisi ABD askeri 16 kişi can verdi. Afganistan'ın doğusundaki dağlarda da ABD güçlerine karşı üç ile 15 kişiden oluşan küçük grupların roket ve yola yerleştirilen bombalarla savaştığı belirtiliyor.
Dün Afganistan, 11 Eylül 2001 saldırılarından iki gün önce öldürülen Taliban karşıtı Kuzey İttifakı lideri Şah Mesud'u andı. Sovyet işgalinin sona erdirilmesinde büyük rol oynamış Pencir Aslanı lakaplı Mesud, beş yıl önce gazeteci kimliğinde gelen Kaidecilerin kameraya sakladıkları bombanın patlaması sonucu ölmüştü. Kâbil'de binlerce kişinin katıldığı anma töreninde Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Şah Mesud'un büyük bir şehit olduğunu söyleyerek "Hala özgür değiliz ve çocuklarımız Kâbil'deki terör saldırısında olduğu gibi kurban ediliyor" dedi.

Afganistan Haberleri

Tekfirci Teröristler Katliam Yaptı!
Muttaki: Afganistan'da Şiiler ve Sünniler arasında nifak yaratma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır
Moskova’dan Flaş Taliban Kararı
Afganistan İslam Emirliği'nden Yemen Açıklaması!
Şah Mesud'un Oğlu Ahmed Mesud Siyonistlerden Yardım İstedi