Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından düzenlenen 350. hafta basın açıklamasına hoş geldiniz.
Malum olduğu üzere yıllardır ülkemizde süregelen başörtüsü yasağı, üniversitelerde öğrenci olmak kaydıyla kısmen kaldırılmış olmasına rağmen, hala kimi üniversitelerde, başörtülü seçilme ve kamuda çalışma hakkı önündeki engeller henüz aşılamadı. Üniversite eğitimini serbest bir biçimde alabilen başö
rtülü öğrenciler okulları bittiğinde bu kez iş konusunda yasakla yüz yüze kalacaklar. Bu durum yaman bir çelişkinin de göstergesi esasen. Geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan bir habere göre yılbaşı sonrasında AKP ve MHP işbirliği yaparak başörtülü seçilme yasağını kaldırmak, öğretmenlik, yargıçlık ve emniyet görevlisi gibi bazı meslekler hariç olmak üzere kamuda başörtülü çalışma serbestisi getirmeyi planlıyor. Bu olumlu bir gelişme olmakla beraber yetersizdir. Zira öğretmenlik, yargıçlık ve emniyet görevlisi gibi mesleklerden başörtülü hanımların muaf tutulması akla ziyan bir durumdur. Kamuda koşulsuz her alanda başörtüsü yasağı kaldırılmalıdır. Artık bu ayıba bir son verilmelidir.
Üniversitelerde yasağın aşılmış olması daha önce de belirttiğimiz gibi yetersizdir. Buna bir örnek olarak eğitim fakültelerinde okuyan başörtülü öğrencilerin staj yapmak üzere gittikleri okullarda karşılaştıkları yasağı gösterebiliriz. Bazı okullarda idareciler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ekim 1998'de çıkarılan 2493 sayılı yönergede yer alan "Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda, görevli öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik, yönerge ve okul yönetiminin koyduğu kurallara uymak zorundadır." şeklindeki maddeye dayanarak öğretmen adaylarının başörtüsü ile okulda staj yapmalarına engel oluyor. Öğretmenleri yapılacak yasal düzenleme dışında bırakmayı düşünen hükümetin bu yaman çelişki ile öğrencileri daha fazla mağdur etmemeleri gerektiğini ifade ediyor ve yapılması düşünülen düzenlemenin kapsamının genişletilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz.
Bizler ülkemizde bunlarla uğraşaduralım Almanya'da bir mahkeme başörtüsü konusunda sevindirici bir karara imza attı. Bir diş doktorunun yanında asistan olarak başörtülü çalışmasına izin verilmeyen Müslüman kızın şikayetini haklı bulan mahkeme, adı açıklanmayan genç kızın sadece dininden dolayı ayrımcılığa uğradığına ve bunun Eşit Muamele Yasası'na aykırı olduğuna karar verdi. Başörtüsünün herhangi bir kıyafet parçası olmadığı, kişisel inancın bir ifadesi olduğu belirtilen kararda, inançlı diğer bazı Müslüman kadınların başörtüsü takmamasının da bu gerçeği değiştirmediği ifade edildi. Her konuda batıyı referans gösteren yasakçı zihniyetlere batıdan hukuki bir tokat niteliğindedir bu karar.
Haftaya idrak edecek olduğumuz kurban bayramı vesilesi ile tüm dünya Müslümanlarının bayramlarını tebrik ediyoruz. Bir sonraki yıl özgür bir Kudüs'te Mescid-i Aksa'da bayram namazında buluşmak duası ile. Bayramınız mübarek olsun.
ANKARA İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU ADINA
İHH ANKARA YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Serkan CODAL
Başörtüsüne kısmi değil, tam özgürlük!
Sakarya Adalet Girişimi 372. hafta açıklamasında başörtüsü yasağına kamuda kısmi düzenleme değil nin yeni sorunlar açacağını ifade ederek, çözümün her alanda özgürlük sağlamak olduğunu belirtti
Sakarya Adalet Girişimi adına Sakarya Dayanışma Derneği sözcüsü Kadrican Mendi tarafından okunan 372. hafta basın açıklamasında "Son günlerde medyaya yansıyan bir iddiaya göre, AK Parti, MHP ile işbirliği yaparak; öğretmenlik, yargıçlık ve emniyet görevlisi gibi bazı meslekler hariç olmak üzere kamuda başörtülü çalışma serbestisi getirmeyi planlamakta" Oysa çok açıktır ki; şartsız-sınırsız bir özgürlük getirmek yerine böylesine tutuk bir adım atmak, sorunu derinleştirmekle sonuçlanacaktır. Dahası, anayasada herhangi bir yasak bulunmamasına rağmen 12 Eylül yönetmelikleriyle yürütülen yasağa, kanunda yer tarifi yapılarak, anayasal bir destek de üretilmiş olacaktır. Haliyle bu adım çözümden ziyade yasağa katkı sağlar. Ayrıca bahsi geçen yerlerin, özellikle de eğitimin, başörtülü kadınların en fazla istihdam edildiği alanlar olduğu düşünüldüğünde, eksik adımın açacağı ayrımcı yarayı tahmin etmek daha kolay olabilir." denildi.
Basın açıklamasında "Şunu tekrar belirtmek istiyoruz ki, başörtüsü bu ülkenin adalet sorunundan bağımsız değerlendirilemez. Roboski/Uludere katliamının üzerinden aylar geçmesine rağmen hiçbir gelişme kaydedilmemesi bizim açımızdan yenilir yutulur bir şey değildir. Aylardır sürüncemede bırakılan soruşturma şimdide askeri savcılığa gönderilmiştir. Bir devletin kendi vatandaşı sivilleri uçaklarla bombalayıp, bunun sorumlularını aylarca bulamaması bu ülkenin tüm insanlarıyla alay etmektir. Meclis araştırma komisyonunun başındaki Sakarya milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün bu olaydaki sorumluluğu kendisini ayrıca Sakaryalılara karşı hesap verme durumunda bırakacaktır." denildi. Basın açıklamasında ayrıca Suriye gündemine de değinilerek Baas rejimine karşı Suriye halkının başlattığı kıyamın geldiği noktada sadece silahlı gruplar tarafından yürütülen bir muhalefete dönüştüğü ve bu durumun yeni sorunlar üreteceği belirtilerek, muhalefete topyekün "devrimciler" diyerek onların silahlandırılması için kamuoyu yapmaya çalışanların ümmet içinde onarılamayacak yaraların müsebbibleri olacakları belirtildi.