Başörtüsü Yasağını Yüzde Kaç İstiyor ?

Eğilimler anketine göre Türkiye'de halkın yüzde 72'si, üniversitelerde türban yasağını onaylamıyor...

İki araştırmaya göre Türkiye fotografı

Hayreddin Karaman / Yenişafak

İki araştırmanın sonuçlarını vererek kısa yorumlar yapacağım. Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nun (GMF) yılda bir yaptığı Transatlantik Eğilimler anketine göre Türkiye'de halkın yüzde 72'si, üniversitelerde türban yasağını onaylamıyor. Halkın sadece yüzde 22'si türban yasağına destek vermiş, kalan yüzde 6'lık kesim ise görüş bildirmekten kaçınmışlar.

Bu araştırma bin kişi üzerinden yapılmış.

MemurSen ise 50 bin kişiyle yaptığı yeni anayasa araştırmasında bu konuyu da sormuş. Aldığı sonuç şöyle:

"Türkiye'nin yüzde 90'ı, seçme-seçilme hakkının kullanımı ve kamu memuriyeti dahi olsa kılık-kıyafet, inanç, yaşam tarzı vs. nedeniyle insanların özgürlüklerinin sınırlandırılmaması gerektiğini ve devletin tüm özgürlükler ve kişisel tercihler karşısında tarafsız kalması gerektiğine inanıyor."

Türkiye –çok üzücü, derinden acıtıcı son terör olayı ile heyecanı zedelenmiş olsa da- yeni bir anayasa yapmakla meşgul oluyor.

Bundan önce bu kılık kıyafet meselesi ve özel olarak da kamudan hizmet alanların ve kamuya hizmet verenlerin başörtüsü takmaları (tesettüre riayet etmeleri) meselesi çok tartışıldı, yasaklamak veya yasağı kaldırmak için birçok teşebbüslerde bulunuldu. Ama bugüne kadar –yukarıdaki araştırmalara bakılırsa- halkın yüzde onu (hadi bilemedin yirmi sekizi) istemiyor, karşı çıkıyor diye kahir ekseriyetin isteği karşılanmadı, iradeleri yasama, yargı ve yürütmeye yansıyamadı.

Eğer yeni bir demokrasi ve laiklik anlayışından söz ediliyorsa, yeni anayasada egemenliğin gerçek manada halka ait olacağı, laikliğin de din ve vicdan hürriyetinin teminatı olarak değişeceği sözü ciddi ise artık bu antidemokratik, insan hak ve özgürlüğüne aykırı yasağın mutlaka kalkması, yeni anayasanın bunu sağlaması -hem de öyle yarım yamalak değil, Sendika'nın araştırmasında halkın verdiği cevapta görülen geniş çerçevede sağlanması- zorunlu hale gelmiştir.

Bağnaz bir azınlığın bu milleti vesayeti altında tuttuğu dönemin mutlaka sona ermesi gerekiyor. Eğer bu olmayacaksa önemli hiçbir şey olmayacak demektir.

Gelecek yazıda fotografa biraz daha bakalım.

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?
Abdurrahman Dilipak: Keyfiniz nasıl?
Abdurrahman Dilipak: Suriye nereye?
Abdurrahman Dilipak: Zamane cinlerinin esrarı
Abdurrahman Dilipak: Gelin yeniden iman edelim