Başta Türkiye, İran, Rusya Çin, Venezuela ve Fransa askeri müdahaleye karşı çıktı. Öte yandan ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ve jetleri, iç savaşın eşiğindeki Libya açıklarına ulaştı.
Libya halkının diktatör Muammer Kaddafi yönetimini sonlandırmak için başlattığı ayaklanma sürerken, ABDve Avrupa Birliği ülkelerinin çatışmaları bahane ederek
bu ülkedeki petrol tesislerinin korunması için müdahale çağrısında bulunması büyük tepki çekti. Başta Türkiye, Rusya, Çin ve İran, Lİbya'da yaşananların bu ülkeye müdahale için bahane edilmemesi konusunda uyarıda bulundular. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise, ABD'nin petrol kaynaklarını ele geçirmek için Libya'yı istilaya hazırlandığını öne sürdü.
Müdahale çağrılarına sert tepki gösteren ülkelerden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest yaptığı açıklamada, Libya'daki halk hareketinin Kaddafi rejimi tarafından benzeri görülmemiş bir şekilde bastırılmaya çalışıldığını söyledi.
Libya'daki rejimin, savaş uçaklarıyla halkı bombaladığını ileri süren Mihmanperest, bu ülkede halka yönelik kitlesel katliam yapıldığını ifade etti.
''Libya'da halka yapılan insanlık dışı muameleyi kınıyoruz'' diyen Mihmanperest, halk desteği olmayan yönetimin, akıllıca hareket edip sahneyi terk etmesini istedi.
Libya'ya yönelik muhtemel müdahaleyi de değerlendiren Mihmanperest, ''Libya'daki mesele, yabancıların bu ülkeye müdahalesi için bir bahane olmamalı. Diğerleri özellikle de Batılılar, meseleyi suistimal etmemeli'' diye konuştu.
ABD'nin petrol kaynaklarını ele geçirmek için Libya'yı istilaya hazırlandığını öne süren Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de, devlet üniversitelerinden yeni mezunlara hitap ettiği konuşmasında, Libya ile ilgili yalanlar kampanyası yürütüldüğünü ifade ederek, "O'nu (Kaddafi) kınamayacağım. Dostum olan birini kınamak alçaklıktır" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi fikrini reddetti. Lavrov, BM İnsan Hakları Konseyi toplantısı için geldiği Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi önerisiyle ilgili bir soru üzerine "lüzumsuz işlerden kaçınmaları gerektiğini" söyledi.
Sergey Lavrov, dünya güçlerinin bu fikir yerine, BM Güvenlik Konseyi'nin hafta sonunda Libya'ya yönelik kabul ettiği yaptırımların uygulanmasına yoğunlaşması gerektiğini belirtti.
Fransa hükümet sözcüsü François Baroin ise, Libya'da askeri müdahaleye değil, insani yardıma öncelik verilmesi gerektiğini söyledi. ABD'den önceki gün yapılan, ABD gemilerinin ve savaş uçaklarının Libya'nın yakınlarındaki bölgelere doğru hareket ettirildiği açıklamalarıyla, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Libya halkını korumak amacıyla Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması için çalışacakları şeklindeki sözlerinin ardından France 2 televizyonuna konuşan Baroin, ''(Libya'da olanlardan) Kesinlikle dehşete düştük. Diğer AB üyesi ülkelerle insani yardım konusunda koordinasyon halindeyiz'' dedi. Baroin, Muammer Kaddafi'yi devirmek amacıyla askeri bir müdahale konusundaki bir soruya ise ''Bu bir öncelik değildir. Öncelik insani yardımdır, daha fazla diplomasi değil'' dedi.
akit