Baykal gibi konuştu

Danıştay'ın 140. kuruluş yıldönümünde konuşan Danıştay Başkanı, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren anayasal düzenlemeye karşı olduğunu yineledi.

Danıştay'ın 140. kuruluş yıldönümünde konuşan Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren anayasal düzenlemeye karşı gelirken, Anayasa değişikliğinin sakıncalar doğuracağını kaydetti.

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, yargıya intikal eden konularda, gerek ulusal, gerekse uluslararası çevrelerce yargı organlarını yönlendirme ve etki altına alma girişimlerini doğru bulmadıklarını ifade ederek, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili yorumlar yapan AB yetkililerini üstü kapalı eleştirdi. Konuşmasının başında menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin'i rahmetle anan Çörtoğlu, Danıştay için 17 Mayıs 2006'nın asla unutulmayacak bir gün olduğunu kaydetti.
ELEŞTİRİ SINIRLARI AŞILIYOR

Yargı bağımsızlığının devletin bağımsızlığıyla eşdeğer olduğunu söyleyen Çörtoğlu, yasama ve yürütme organlarını denetleyen yargı yerlerinin tam bağımsızlığa sahip olmamaları halinde yargı denetiminden beklenen yararın sağlanamayacağını belirtti. Çörtoğlu, "Özellikle son yıllarda, kesinleşen yargı kararlarının eleştiri sınırlarını aşan, Danıştay'ı faaliyetlerine engel gösteren, görev ve yetkisini aştığını ifade eden beyanları üzülerek izlediğimizi belirtmek istiyorum" dedi.

AB'NİN ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Konuşmasında Anayasa ve yasa değişikliği çalışmalarına da değinen Çörtoğlu, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa değişikliği hazırlıklarıyla ilgili "Yargı denetimini etkisiz kılmaya, yargı kararlarını uygulamamaya, sonuçlarını bertaraf etmeye yönelik anayasal ve yasal değişiklik girişimlerinin yargı bağımsızlığına ciddi darbe indireceği gibi toplumda huzursuzluğu da yol açabileceği ihtimali hiçbir zaman gözlerden uzak tutulmamalıdır" yorumunu yaptı. Çörtoğlu, AK Parti'ye karşı açılan kapatılma davasını eleştiren AB yetkililerini de eleştirerek, "Kendi ülkelerindeki yargı organlarına ve bu organların karar ve dava süreçlerine gösterdikleri saygıyı aynı şekilde, Türk yargısına da göstermelidirler" diye konuştu.

BAŞÖRTÜSÜ DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ

Başörtüsüne üniversitelerde serbestlik getiren Anayasa değişikliğine de tepki gösteren Çörtoğlu, laik eğitim kurallarını dolaylı dahi olsa zaafa uğratacak hiçbir düzenlemenin, iç hukukumuzda bireysel eğitim hakkının sağlanması olarak görülmesine olanak bulunmadığını kaydetti. Çörtoğlu ayrıca Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemler ile Yüksek Askeri Şûrâ kararlarının yargı denetimine açılmasını istedi.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım