Baykal'dan 'U' dönüşü

Ergenekon soruşturmasında savcıları suçlayan Deniz Baykal'ın Gladio'nun araştırılması için 18 yıl önce Meclis'e önerge verdiği ortaya çıktı

Cumhuriyet savcılarının 'ülkede kaos çıkararak darbeye zemin hazırlamakla' suçladığı Ergenekon terör örgütüne yönelik gözaltılara en büyük tepki CHP lideri Deniz Baykal'dan geliyor.

Yargı sürecini 'hukukî değil siyasî' sözleriyle değerlendirirken, gözaltına alınan isimlerin 'çok saygıdeğer kişiler' olduğunu ileri sürüyor. Ancak Baykal'ın devlet içindeki illegal yapılanmalar konusunda 18 yıl önce farklı düşündüğü ortaya çıktı. CHP lideri, 1990'da İtalya'da başlayan 'Gladio' operasyonunun ardından, Türkiye'deki benzer yapılanmaların araştırılması için konunun TBMM'ye taşınmasına öncülük etmiş. O dönemde SHP Antalya milletvekili olan Baykal, 29 arkadaşıyla Meclis Başkanlığı'na önerge vererek, Özel Harp Dairesi ve kontrgerilla iddialarının araştırılması amacıyla komisyon kurulmasını istemiş. Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer alıyor: "Son otuz yılda üç askerî müdahale yaşayan, terör olayları ile istikrarsızlığa sürüklenen ülkemizde, geçmişin karanlığını aydınlatmak, demokrasimizin geleceği açısından kaçınılmaz bir görevdir. Olayın ciddiyeti, konuya Meclis'in el koymasını gerekli kılmaktadır. Bu amaçla kurulacak araştırma komisyonu, Özel Harp Dairesi'nin formel biçimini, geçmiş faaliyetlerini incelemeli, kontrgerilla örgütü tartışmalarına açıklık getirmeli, ilgili herkesin bilgisine başvurarak, gerekli bütün belgeleri ve gizli arşiv bilgilerini araştırmalıdır. TBMM, egemenliğin halkımıza ait olduğunu, demokrasinin işlerliğini, açıklığın demokrasimiz için yegane yol olduğunu ortaya koymalıdır."


Baykal, 18 yıl önce 'gladio'nun araştırılması için önerge vermiş
Cumhuriyet savcısının "ülkede kaos çıkararak darbeye zemin hazırlamakla" suçladığı Ergenekon terör örgütüne yönelik gözaltılara en büyük tepki CHP lideri Deniz Baykal'dan geliyor. Baykal, başsavcılığın terör örgütü olarak nitelediği Ergenekon'a sahip çıkıyor. Yargının başlattığı süreci 'hukuk davası' olarak görmüyor; gözaltına alınan isimlerin 'çok saygıdeğer kişiler' olduğunu ileri sürüyor. Ancak Baykal, bu tür örgütlenmelere karşı 18 yıl önce böyle düşünmüyordu. CHP lideri, 1990'da İtalya'da başlayan "Gladio" operasyonunun ardından Türkiye'de benzer bir yapılanmanın olup olmadığının ortaya çıkarılması için konunun TBMM'ye taşınmasına öncülük etti. O dönemde SHP Antalya milletvekili olan Baykal, 29 arkadaşıyla Meclis Başkanlığı'na verdiği önergede, "Özel Harp Dairesi" ve "Kontrgerilla" iddialarının araştırılması için komisyon kurulmasını istedi.

18 yıl önce Parlamento'da SHP Antalya milletvekili olarak yer alan Baykal, o dönemde tartışılması bile neredeyse "tabu" olan "Özel Harp Dairesi" ve "Kontrgerilla"yı Meclis gündemine taşıma cesaretini gösterdi. Baykal, 4 Aralık 1990'da Meclis Başkanlığı'na 29 milletvekili arkadaşıyla birlikte önerge verdi. Önergede İtalya'nın, NATO'nun kurdurduğu gizli örgütlenmeye karşı verdiği mücadeleye vurgu yapılıyor. Türkiye'nin de NATO üyesi olduğuna, benzer örgütlerin Türkiye'de de kurulmuş olabileceğine dikkat çekiliyor. Önergede, Meclis iradesinin üstünlüğünün altı ise şöyle çiziliyor: "Son otuz yılda üç askerî müdahale yaşayan, terör olayları ile istikrarsızlığa sürüklenen ülkemizde, geçmişin karanlığını aydınlatmak, demokrasimizin geleceği açısından kaçınılmaz bir görevdir. Olayın ciddiyeti, konuya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin el koymasını gerekli kılmaktadır. TBMM, konuyu ivedilikle ve gereken duyarlılıkla araştırmalı ve bu amaçla bir Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır. Bu komisyon Özel Harp Dairesi'nin formel biçimini, geçmiş faaliyetlerini incelemeli, kontrgerilla örgütü tartışmalarına açıklık getirmeli, ilgili herkesin bilgisine başvurarak, bu konuda gerekli bütün belgeleri ve gizli arşiv bilgilerini araştırmalıdır. TBMM, bu görevini yerine getirerek, egemenliğin halkımıza ait olduğunu, demokrasinin işlerliğini, açıklığın demokrasimiz için yegane yol olduğunu ortaya koymalıdır."

Baykal'dan ABD sürprizi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD resepsiyonlarına katılmama politikasına son verdi. Baykal, dün sürpriz bir şekilde Amerikan Büyükelçiliği'nin, kurtuluş günü vesilesiyle düzenlediği resepsiyonda hazır bulundu. CHP lideri Baykal, tavır değişikliğini şöyle izah etti: "Bush yönetimi PKK'ya karşı çok net bir tavır sergiledi ve Türkiye'ye Kuzey Irak mücadelesi için çok önemli katkılarda bulundu." (Zaman)

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım