Erdoğan'ın "Demokrasinin manifestosu olacak" dediği savunmada türbanla ilgili Baykal'ın "İktidara gelince çözeceğiz" sözü örnek gösterildi..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün vekillere yaptığı toplantıda, "Demokrasi manifestosu niteliğinde olacak" dediği AKP savunması netleşmeye başladı. AKP, Yüksek Mahkeme'ye, haklarındaki suçlamalarla ilgili "şiddet unsuru" içermiyor diyecek ve Venedik kriterlerini anımsatarak, davanın düşürülmesini isteyecek.
Hukukçu kurmaylarından Anayasa Mahkemesi'ne verilecek ön savunma konusunda brifing alan Erdoğan'a sunulan ana hatlar şöyle:
* Venedik kriterlerine göre davanın düşürülmesini istenecek. Bunun için Anayasanın 90. maddesinde 2004'te yapılan değişiklikle milletlerarası andlaşma hükümlerine uyulacağına atıf yapılarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki (AİHS) Venedik kriterleri hatırlatılacak. Kriterlere göre, partilerin, ancak şiddet ve teröre bulaşmaları halinde kapatılabilmeleri öngörülüyor.
* AİHS'nin örgütlenme özgürlüğünü düzenleyen 10 ve 11. maddeleri de vurgulanarak, şiddet unsuru olmadan bir partinin kapatılamayacağı belirtilecek ve "AKP'nin kapatılmasını istemek AİHS'ye aykırı" denilecek.
* Türban düzenlemesinde türban ifadesinin bulunmadığı belirtilecek, düzenlemenin temel hak ve özgürlüklerle ilgili olduğu kaydedilecek ve "Sadece 42. maddenin gerekçesinde kılık kıyafetten söz edilmektedir ki bu da temel hak ve özgürlükleri genişletirken bir tereddüt içermemesi ve başörtüsünün de bu değişiklikten yararlanması içindir" denilecek. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, türban yasağının kaldırılması konusunda "İktidara gelirsem ben çözerim" sözleri de anımsatılacak.
* AKP iktidarı döneminde hiç imam hatip açılmadığı belirtilecek.
* Erdoğan'ın laiklikle ilgili açıklamalarından alıntılar yapılarak, AK Parti'nin halkla devletin barışıklığını sağlayarak laikliği güçlendirdiği vurgulanacak. AKP, savunma metnini 4-5 dile çevirip yabancı üniversiteler ve AB ülkelerine göndermeyi düşünüyor.
REFERANDUM KAYGISI
Öte yandan toplantıda bir grup milletvekili parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliğinin, diğer partiler yanaşmasa bile AKP tarafından tek başına Meclis gündemine taşınmasını istedi.
Vekiller, "Tek başımıza anayasa değişikliğini yapamayacağımıza göre referandum gündeme gelir" dedi. Ancak Erdoğan bu öneriyi ihtiyatlı karşılayarak şöyle dedi:
"Referandum önemli konu. İyi irdelemek lazım. Kaç oy alırız buna bakmak lazım. Bin düşünüp, biri karar verilecek olay."
Sabah