Bayram

Arapça “ıyd”. Eski Türkçede “badram”. Farsçada aynı anlamda “pagram” kullanılmış..

Arapça "ıyd". Eski Türkçede "badram". Farsçada aynı anlamda "pagram" kullanılmış.. "Padram" şeklinde söylendiği de olmuştur.. "Tekrarlanan mutluluk" anlamına gelen Pati-rama"dan bu şekle dönüştüğü düşünülmektedir.. "Pati" tekrarlanan, "rama" mutluluk anlamına gelmektedir..

Farsçadan dilimize çok şey katılmıştır. Namaz, oruç da bunlardandır.. Namazın Arapçası "salad", orucun aslı ise "Savm"dır.

"Neşe, barış, huzur, mutluluk, sessizlik" gibi anlamlara gelir.. Dini, tarihi, kültürel ve ulusal bayramlar vardır. Kurtuluş Bayramı, Zafer Bayramı, Bahar Bayramı, İşçi Bayramı gibi. Bunlardan bazıları uluslararası özelliklere sahiptir..

Newruz Bayramı mesela bölgesel, geleneksel özellikler taşıyan bir bayramdır..

Dini anlamda iki bayramımız vardır, Müslümanlar olarak. Ramazan ve Kurban.. Biri Hicri aylardan Ramazan"a denk gelir, ötekisi ise hac mevsimine.. Ramazan"da oruç tutarız ve itikafa girilir. Kurban Bayramı"nda ise kurban kesilir ve her ikisinde de bayram namazı kılınır.. Ramazan"a ait ayrıca teravih namazı kılınır.. Oruç farz olsa da teravih namazı sünnettir.. Kurban da bazı mezheplere göre sünnet, bazılarına göre vacibdir..

Her Kurban ve Ramazan"da bitmek tükenmek bilmeyen bir tartışma ise hilal tartışmaları olur..

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?
Abdurrahman Dilipak: Keyfiniz nasıl?
Abdurrahman Dilipak: Suriye nereye?
Abdurrahman Dilipak: Zamane cinlerinin esrarı
Abdurrahman Dilipak: Gelin yeniden iman edelim