1999'den bu yana uluslararası idare altındaki Kosova'nın geleceğinin belirlenmesi için bugün yeniden çok taraflı görüşmelere başlanıyor.
Kosova konusu BM Güvenlik Konseyi'nin önceliği
Troyka olarak adlandırılan Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya elçileri, durum değerlendirmesi yapmak üzere Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gidiyorlar.
Temsilciler, burada yapılacak görüşmelerin ardından, Kosova'ya geçecek.
Birleşmiş Milletler'in Kosova'ya bağımsızlık tanınmasını öngören bir girişimi Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın itirazlarına takılmıştı.
Kosova'da nüfusun çoğunluğunu oluşturan Arnavut kökenli halk bağımsızlık talep ediyor, ancak hukuken bölgenin bağlı olduğu Sırbistan geniş bir özerklik dışında bir çözümü kabul edemeyeceğini belirtiyor.
Yetkililer çözümsüzlük halinin uzamasının bölgede güvenlik risklerini artırmasından endişe duyduklarını söylüyorlar.
Uluslararası elçiler, bölge turunun öncesinde dün Londra'da bir araya gelmişlerdi.
Görüşmelere katılan Almanya'nın Londra'daki büyükelçisi Wolfgang Ischinger, Sırplar ve etnik Arnavutların, bir çözüme ulaşılması açısından son fırsatla karşı karşıya olabileceğini söyledi.
Ischinger, süreç başarısızlıkla sonuçlanırsa Priştine ve Belgrad'ın suçlanacağını belirtti.
Belgrad yönetimi, son açıklamalarında Kosova'nın uluslararası finans kuruluşlarında temsil edilmesine kadar varabilecek bir formülü kabul edebileceklerini, ancak çözümün adının 'bağımsızlık' olamayacağını ifade etmişti.
Kosova'deki yerel idarenin Başbakanı Agim Çeku ise, bu haftanın başında yaptığı açıklamada, "tam bağımsızlık dışında hiçbir şeyin kabul edilemeyeceğini" söylemişti.