Bengaldeş'te Kurtarma Çalışmaları

Kasırga sonucu ölü sayısı 2300 aştı ancak rakamın dahada artması bekleniyor.

Dünyanın en yoksul ve en yoğun nüfuslu ülkelerinden Bangladeş'in güneyini dört gün önce vuran Sidr kasırgası sırasında yaşadıklarını anlatan Mücibar Rahman, yine de, binlerce kişiye kıyasla şanslı.

Kasırga sonucu, resmi rakamlara göre en az 2.300 kişi öldü. Kızılay yetkilileri, tablo netleştikçe ölü sayısının şu anki rakamları dörde katlamasından endişeli.

Ancak en azından şimdi, durum, ilk günlere kıyasla, iyiye gidiyor.

Ulaşım ve iletişim sorunları aşılmaya başlandı, yıkılan ağaçlar yollardan kaldırıldı, nehir seferleri de yeniden başlatıldı. Elektrik ve telefon hatları yeniden kurulurken, hemen her yere yardım iletiliyor.

Ancak başını Kızılay'ın çektiği yardım ekiplerini bekleyen görev hala çok büyük. Saatte 160 km. hızla esen rüzgar, 10 metreyi bulan dev dalga, çoğu bambu ve tenekeden yapılma onbinlerce evi yerle bir etti.

Bangladeş bu tür fırtınalara yabancı değil. Son olarak 1991'de, benzer bir kasırga sonucu 143 bin kişi ölmüştü. Bu felaketten alınan dersler, bu kez daha ağır bir can kaybını engelledi.

1991 Kasırgasından sonra, bir erken uyarı sistemi ve bir dizi barınak kurulmuştu. Bu önlemlerle ölü sayısı nispeten az oldu. Ancak yöre halkı, barınakların kapasitesinin yeterli olmadığını belirtiyor.

Tam hasat öncesine denk gelen felaket, yoksul ülkede, gıda stoklarının da ağır darbe alması anlamını taşıyor.

BM Dünya Gıda Programı yetkilileri, şu aşamada 1 milyonu aşkın kişiye gıda yardımı sağlandığını belirtiyorlar. Ancak yardımların uzun soluklu olarak devamı gerekiyor.

İngiltere şimdilik beş milyon dolarla, ABD ve AB de ikişer milyon dolarla, mali yardım taahhütlerinde başı çekiyorlar.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu