ABD öncülüğündeki NATO işgal güçleri, Afganistan'da yine büyük bir hüsrana uğruyorlar. Bütün teknolojik ve askeri imkanlarına rağmen 15 bin askerle saldırdıkları Afganistan'ın Helmand bölgesini günlerdir işgal edemediler. Ağır kayıplar veren işgal güçleri kayıplarını gizliyor. Taliban savaşçıları ise ağır silahlarla donatılmış işgal birliklerine karşı direnişlerini sürdürüyor.
ABD öncülüğündeki işgal güçlerinin Afganistan'da savaşın başladığı 2001'den bu yana Taliban direnişçilerine karşı girişilen bu en büyük saldırıya, 4 bin Amerikan askerinin yanı sıra, aralarında Afgan, İngiliz, Danimarka, Estonya ve Kanada birliklerinin de yer aldığı 15 bin asker katılmıştı. 'Müşterek' adı verilen saldırıda, 80 bin nüfuslu Marjah'taki 400-1000 kadar Taliban direnişçisinin ele geçirilmesi planlanıyordu. Silah ve insan gücü arasındaki büyük uçurumu göz önünde tutan işgal birlikleri, bölgeyi birkaç saat içerisinde ele geçireceklerini düşünüyordu.
BİRKAÇ SAATTE ALMAYI DÜŞÜNDÜKLERİ BÖLGEDE GÜNLERDİR SAVAŞIYORLAR
Afganistan'dan gelen haberlere göre Helmand, Marjah'taki 'Müşterek' saldırısında Taliban direnişçileri zaferler kazanıyor. En az 50 işgalci öldürüldü, 16 tank imha edildi. İşgal güçleri, birkaç saatte ele geçirmeyi düşündükleri bölgede günlerdir savaşıyorlar. Mücahidlerin yayınladıkları raporlara göre 13 Şubat 2009 tarihinden itibaren işgal güçleri ile yapılan çatışmaların dökümü şöyle; "Helmand, Marjah ve çevresinde gün boyu devam eden çatışmalarda ve operasyonlarda 16 işgalci tankı imha edildi en az 50 işgalci öldürüldü. Mercah'ta 3 işgalci Amerikan tankı imha edildi, helikopterlerle bölgeye inen 7 işgalci Amerikan askeri öldü. İşgalcilerin silahları ve mühimmatları ganimet olarak alındı. Marjah bölgesinde Nad Ali yakınlarında Müşterek operasyonu dolayısıyla bölgeye gelen 2 işgalci Amerikan tankı imha edildi, 12 işgalci asker öldü veya yaralandı."
NATO İŞGAL GÜÇLERİ ŞAŞKIN
"Gazni'nin Geru bölgesinde kara mayını ile düzenlenen saldırıda 7 işgalci Polonyalı terörist öldürüldü. Marcah'ta 1 işgalci tankı daha imha edildi. İşgalciler Marjah'a ilerlemeye çalıştığı her saldırıda büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalıyor. Marcah'ta 1 işgalci tankı daha imha edildi, 5 işgalci öldü. Mücahidler operasyonları ardı ardına düzenliyor. Mücahidlerin birçok tankı imha etmesinden sonra bölgeden uzaklaşmaya çalışan 1 işgalci tankı kara mayını ile imha edildi. İçindeki 5 işgalci öldü. Marcah'ta işgalcilerin 2 zırhlı aracı içindeki işgalcilerle birlikte imha edildi. Kunar'da işgalci Amerikan üssüne roket saldırısı düzenlendi. Üsden yoğun duman çıktı, ancak işgalcilerin kayıpları konusunda bilgi edinilemedi. Helmand-NewZad'da işgalci konvoyunun geçişi sırasında 1 tank imha edildi. Mücahidler Kandahar vilayetinde İngiliz işgalci teröristlerin askeri konvoyunu vurdu. İşgalcilerin 2 zırhlısı imha edildi, 3 işgalci İngiliz askeri öldü, 2'si yaralandı."
BÖLGE HÂLÂ TALİBAN'IN KONTROLÜNDE
Marjah'ta 2 işgalci tankı daha imha edildi. 10 işgalci öldürüldü. Saldırı helikopter eşliğinde ilerleyen konvoya yola döşenen el yapımı patlayıcılarla düzenlendi. İşgalciler helikopter destekli ilerlemeye çalışmasına rağmen mücahidlerin önceden hazırladığı tuzaklara tutuluyor ve işgalcilerin birçok tankı imha ediliyor. Marcah'taki son gelişmeler üzerine açıklamada yapan Taliban'ın bölgedeki askeri kanat liderlerinden Abdurrazık Ahnad ise, bölgedeki mücahidlerinin morallerinin çok iyi olduğunu, dünyadaki Müslümanlardan dua beklediklerini söyledi. Ahnad, "Zamanın firvunlarını tağutlarını devirmek için Müslüman kardeşlerimizin dualarını bekliyoruz" dedi.
Marcah'ta çatışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Ahnad, Marcah'a girme teşebbüsünde bulunan NATO birliklerinin her defasında ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldıklarını kaydetti.
"SAVAŞLAR MADDİ, ASKERİ VE TEKNOLOJİK GÜÇLERLE KAZANILMAZ"
Başarı veya başarısızlığın Allah'ın iradesine bağlı olduğunu belirten Ahnad; "Şayet biz zafer kazanırsak biliriz ki bu zafer ilahi bir zaferdir, Rabbani yardımla gerçekleşmiştir. Ne bizim askeri gücümüz, ne de hazırlıklarımız nedeniyle bu olmuştur. Şayet zafer, askeri ve maddi güç yoluyla gelseydi, Amerika ve İngilizlerin, Helmand'ın her bir köşesine hakim olmaları gerekirdi. Onlar, onlarca kez on binlerce askerle, Helmand'ı ele geçirmek için savaşa girdiler. Askerleri, Tornada, Apachi, F-16 savaş uçakları, tankları ile desteklediler. Onların ellerinde her türlü gözetleme ve istihbari veri toplama aracı da vardı. Askerlerinin morallerini korumak için her türlü kampanyayı yürüttüler. Bütün bunlara rağmen, Helmand'ın mücahidleri onları hezimete uğrattı. Her savaşın sonunda çok sayıda askerlerinin öldürüldüğünü, yaralandığı, tank ve askeri araçlarının imha edildiğine şahit olduk. Öldürülen askerleri için Washington ve Londra caddelerinde cenaze merasimi düzenlediler" dedi.
AMERİKA, NEDEN HELMAND'A SAVAŞ AÇTI?
Amerika ve İngiltere'nin, Afganistan'ın Helmand bölgesine savaş açmasının askeri, güvenlik, siyasi ve ekonomik birçok sebepleri var. Öncelikle Helmand, Taliban direnişçileri için merkezi yerlerden birisi. ABD, Helman'ı işgal ederek Taliban'a bir darbe vurmak istiyor. ABD aynı zamanda Helmand'ı işgal ederek, İran'ı da kontrol etmek istiyor. Çünkü Helmand vilayeti, İran sınırına yakın bir Afganistan eyaleti. Amerika ve İngiltere, Afganistan sınırında İran'ı gözetleyebileceği bir askeri üssünün olmasını istiyor. Bununla İran'daki savaş, askeri, güvenlik üslerini gözetlemek ve İran'ı tehdit etmek istiyorlar. Helmand ayrıca dünyadaki en üst düzey eroinin üretilebildiği yer. Taliban eroin üretimini yasaklıyor; Amerika ve İngiltere'deki mafyalar, burada uyuşturucu üretmek ve İngiltere'ye ait uçaklarla, Afganistan dışına çıkarmak ve pazara sunmak istiyorlar.
HELMAND ÇOK STRATEJİK BİR GEÇİŞ BÖLGESİ
Diğer taraftan Helmand, eyaleti İran sınırında olduğu gibi aynı zamanda Pakistan'ın da özellikle de Belucistan eyaletine sınır. Çin'in desteğiyle, Belucistan eyaletindeki Gvadar bölgesinde bir liman yapılıyor. Bu liman, Çin ekonomisine rahat nefes aldıracak. Yine bu liman, Afganistan'daki Amerika ve İngiltere birliklerinin denize ulaşabilecekleri en iyi nokta. Çünkü Afganistan'daki askerlerini destekleyecekleri en kısa yol, burası. Amerika'nın Asya'ya özellikle de Orta Asya'daki ekonomisinin gelişmesi ve kontrolü, bu limana bağlıdır. Bu limana ulaşmanın en kısa yolu da Helmand'ı işgal etmekten geçmekte.
İNGİLİZLER HELMAND'DAKİ URANYUM İÇİN DEVASA KAZILAR YAPIYOR
Helmand, stratejik konumunun yanı sıra tabii kaynakları itibariyle de çok zengin. Önemli miktarda uranyumun yer aldığı Helmand'da İngilizler yasadışı yollarla, uranyumu çıkarma işlemlerine devam ediyorlar. Karzai hükümetindeki Madenler Bakanlığı'ndaki bir yetkili, adının açıklanmaması şartıyla bu konuyu daha önce medyayla paylaşmıştı. İngiliz askeri birlikleri bölgede büyük kazılar yapmak için devasa iş makineleri getirdiler ve İngiltere'ye ait uçaklar sürekli bu bölgeye iniş kalkış yapıyorlar. Helmand ayrıca Taliban mücahidlerinin birçok liderinin de yetiştiği yer olarak biliniyor