Tüketicilerin keyfi ve haksız zamma karşı duyarlı olması gerektiğini söyleyen Tonguç, 75 Kuruş'a yükseltilen ekmek zammının Fırıncılar Derneği'nin tekelinden kurtarılarak oluşturulacak bir kurul tarafından tesbit edilmesini istedi.
Merkez Bankası şubesi önünde dernek üyeleriyle birlikte açıklama yapan Tonguç, 45 YKr'den satılan 200 gramlık ekmeğin, gramajının 300 grama çıkarılarak fiyatının 75 YKr'ye yükseltilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Tonguç, Türkiye'de kişi başına günlük enerji ihtiyacının yüzde 40'ının ekmekten karşılandığını, yoksul kesimlerde bu oranın yüzde 60-70'lere yükseldiğini hatırlattı. Tonguç, ''Fırıncılar ekmeğin besin değerini artırmak yerine zam peşinde koşmakta, ekmeği kimyasallarla şişirip tüketiciyi aldatma yoluna gitmektedir'' görüşünü savundu.
Tonguç, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da tüketicileri düşünmek yerine fırın sahiplerini düşünüp ''Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde'' yapmayı düşündüğü değişiklikle ekmek gramajını serbest bırakmak istediğini iddia etti. Ekmeğe keyfi olarak yüzde 20 zam yapıldığını, zamma gerekçe olarak da üretim giderlerindeki artışın gösterildiğini ifade eden Tonguç, "'Üretim giderlerinde ciddi artış yokken, haksız zenginleşme kaynağı olan enflasyon tek haneli diye açıklanırken, işçilik ücretleri yüzde 12 artarken yapılan yüzde 20 zam, aç gözlülüğün, haksız zenginleşme ve fırsatçılığın tipik örneğidir" dedi.
Rekabet Kurulu'nun ''rehavetten'' kurtulamadığı için ekmekte haksız rekabeti engellemek için harekete geçmediğini savunan Gülçin Tonguç, un, maya, katkı, yakıt, işçilik, nakliye, amortisman gibi giderlerin hesaplandığında 300 gramlık bir ekmeğin 56 YKr'ye satılması gerektiğini dile getirdi.