Bir Ülke Daha Katıldığını Açıkladı

Kuveyt, Şanghay Örgütü'ne "diyalog ortağı" olarak katıldığını resmen duyurdu

Kuveyt Cumartesi günü, Çin liderliğindeki Şangay Örgütü'ne "diyalog ortağı" olarak katılmak için bir mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu.

Kuveyt Haber Ajansı'nın aktardığına göre bu, son dönemde artan Körfez-Çin-Rusya ilişkilerinin ortasında Suudi Arabistan ve Katar'ın yanına geldi.

Kuveyt Haber Ajansı'na göre, "Kuveyt, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne diyalog ortağı olarak katılmak için bir mutabakat zaptı imzaladı."

4-5 Mayıs tarihleri ​​arasında eyaletin (Goa) şehrinde (Panaji) şehrinde gerçekleştirilen Şangay İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının oturum aralarında beklendiğini açıkladı. Batı Hindistan."

Kuveyt'in Hindistan Büyükelçisi Jassem Al-Najim muhtırayı imzaladıktan sonra, ülkesinin "örgüte diyalog ortağı olarak katılımının, önümüzdeki dönemde tam üye olarak katılmanın ilk adımı olduğunu" söyledi.

Bazı Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin Şangay İşbirliği Örgütü'ne diyalog ortağı olarak katılmasının, Asya ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde daha büyük bir rol oynamasına yol açacak olan Şanghay İşbirliği Örgütü'nün artan önemini teyit ettiğini vurguladı.

Kuveyt Haber Ajansı'na göre, "BAE, Maldivler ve Myanmar, kuruluşa diyalog ortağı olarak katılmak için bir mutabakat zaptı imzaladı", ancak henüz Emirlik duyurusu yapılmadı.

Ve 29 Mart'ta Suudi Arabistan, Eylül 2022'de Doha Deklarasyonu'nun benzer bir adım atmasından 6 aydan kısa bir süre sonra, tam üyelik hazırlığında Şangay İşbirliği Örgütü'ne “diyalog ortağı” olarak katılmayı onayladı.

Bölgesel güvenlik ve kalkınma da dahil olmak üzere birçok konuyu ilgilendiren örgüt, 2001 yılında 6 ülke aracılığıyla kuruldu: Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan ve 2017'de Hindistan ve Pakistan üyeliğe katılırken, 4 ülke gözlemci statüsüne sahip. : Afganistan, Beyaz Rusya, Moğolistan ve İran.

2012'de Türkiye'nin de içinde bulunduğu “Şanghay Örgütü” ile “diyalog ortağı” statüsü elde eden 6 ülke var ve yakın zamanda Arap ülkelerinden Mısır da katıldı.

İİT ülkeleri, tahmini 3,2 milyar nüfusu ve 20 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile Avrasya bölgesinin yüzde 60'ını kapsıyor.

Kaynak : TEVHİDHABER

Asya Haberleri

Putin Onayladı! Nükleer Savaş Kapıda
Pakistan'da tren istasyonunda bombalı saldırı
Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak
İran Rusya'ya füze verdi mi? Kremlin'den açıklama