Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada, Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana "neredeyse yalnızca çoğu kadın ve kız çocuğunu eve kapatan yasaların oluşturulmasına odaklandıklarını" duyurdu.
Ağustos 2021'de NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından iktidara gelen Taliban, önce daha dengeli pozisyonlar alacaklarının sözünü verdi ancak o zamandan beri kadınlara karşı en sert pozisyonları benimsedi.
Kadınların ilk ortaokuldan sonra okuma, halka açık toplantılara ve parklara gitme ve spor kulüplerine gitme haklarını ellerinden aldılar dedi.
Kadınların ulusal ve uluslararası STK'larda çalışmaları da yasaklanmıştır ve yüzleri dahil olmak üzere baştan ayağa örtünmeleri gerekmektedir.
BM Genel Sekreteri'nin Afganistan'daki özel temsilcisi ve BM misyonunun başkanı Roza Otunbayeva yaptığı açıklamada, Afganistan'ın Taliban rejimi altında kadın hakları açısından dünyanın en baskıcı ülkesi olduğunu söyledi. Taliban'ın kadınları ve kız çocuklarını kamusal alanın dışına itmeye yönelik sistemli, kasıtlı ve organize çabası endişe verici dedi
Bu raporda şunları söyledi: Bu dünyanın en büyük ekonomik ve insani krizinde ülke nüfusunun yarısını evlerine hapsetmek, ulusal düzeyde büyük bir kendi kendini yok etmektir. Bu, sadece kadınları ve kız çocuklarını değil, tüm Afganistan halkını gelecek nesiller boyunca yoksulluğa ve dış yardıma bağımlı olmaya mahkum edecek ve bu ülkeyi kendi halkından ve dünyanın diğer ülkelerinden eskisinden daha fazla izole edecektir.
Bu rapora göre 11,6 milyon Afgan kadın ve kız çocuğunun insani desteğe ihtiyacı var.