Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, IMF'ye olan borçlarını ödediklerini belirterek, "IMF direktörü, 'Bizim artık IMF'ye ihtiyacımız yok' dediğimde nasıl şaşırdı. IMF'ye borç vermek istediğimizi söyleyince de kızdı. IMF bugün bize ve size uygulayacağımız politikaların ne olması gerektiğini dikte ediyor. Hükümetler akıllı davranmalı ki, ekonomi tekrar ayağa kalksın" dedi.
Lula da Silva, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar olmasından utandığını belirterek, "Bu çok yazık" dedi. Bir defa iş forumu düzenlemenin yetmeyeceğini söyleyen Lula da Silva, en azından 2 yılda bir iş forumu düzenlemenin yararlı olacağını vurguladı. Türklerin iyi tüccar olduğunu söyleyen Lula da Silva, "Sizlerle iyi bir ticaret köprüsü kurabiliriz" mesajı verdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk Brezilya İş Konseyi'nin düzenlediği "Türkiye ? Brezilya İş Forumu'nda konuşan Lula da Silva, 134 yıldır Brezilya'dan Türkiye'ye yönetici gelmediğini söyledi. "Gelin bizi ziyaret edin, Brezilyalı işadamlarının gelmesi için onları ikna edin" diyen Lula da Silva, TPAO ile Karadeniz'de ortaklık yapan Petrobras'ın 2012'ye kadar 148 milyar dolar yatırım yapacağını hatırlatarak, Türkiye'yi altyapı yatırımlarına davet etti. Türk işadamlarının Brezilya'daki ethanol ve biodizel tesislerini görmesini isteyen Lula da Silva, "400 milyon hektar arazimiz var. Sadece yüzde 1'inde ethanol üretiyoruz" dedi.
100 OLMASA DA 50 KM HIZLA HAREKET EDELİM
İş adamlarına 'Cüretkar olma günü geldi' diye seslenen Lula da Silva, ticari ilişkilerden korkmamak gerektiğini belirtti. "Saatte 100 kilometre değil belki ama 50 kilometre hızla hareket edebiliriz" diyen Lula da Silva, şöyle konuştu:
"Aksi halde 21. yüzyıl sonuna geleceğiz, yine yoksul kalacağız. Bizim yoksulluğumuz bizi on yıllarca yöneten vasat insanların sorunudur. İnanıyorum ki, Türkiye ve Brezilya'nın olağanüstü imkanları var" . Brezilya ile Türkiye arasında ticaret odası kurulmasını isteyen Lula da Silva, İstanbul'da ihracatı geliştirme ofisi kurabileceklerini de söyledi.
BANKALAR SPEKÜLASYONLA PARA KAZANDI
ABD kaynaklı küresel finans krizinin nasıl çıktığını hatırlatan Lula, bankacılık sektörünü eleştirdi. Lula, şunları söyledi:
"Finansal sistem düzenlemeye tabii olmayan, bir bardak, bir papuç, bir gömlek üretmeden para kazanıyordu. Sırf spekülasyona dayanarak para kazanıyordu. Tek bir bono bankaları zengin ediyordu. Şimdi maske düştü. Petrol ve emtia fiyatı artarken Çin'i ve bizi suçladılar. Ama bunlar yalandı, kendileri de biliyorlardı. Artık finansal sistemin sadece sanayi sektörüne yeni gelir üretmesi için kullanılması gerek. Bankacının parası tarıma, imalat sanayine ve ticarete akmalı."
IMF SİZE VE BİZE POLİTİKALARINI DİKTE EDİYOR
IMF'ye olan borçlarını ödediklerini, fona borç vermeye başladıklarına dikkat çeken Lula da Silva, şunları söyledi:
"IMF direktörü, 'Bizim artık IMF'ye ihtiyacımız yok' dediğimde nasıl şaşırdı. IMF'ye borç vermek istediğimizi söyleyince de kızdı. IMF bugün bize ve size uygulayacağımız politikaların ne olması gerektiğini dikte ediyor. Hükümetler akıllı davranmalı ki, ekonomi tekrar ayağa kalksın."
Yaşanan ekonomik krizin geçmişteki krizlerden daha farklı olduğunu söyleyen Lula da Silva, mali uyarlamalara ve iç piyasaları büyütecek adımlara ülkelerin ihtiyacı olduğunu vurguladı.
ORIENT EKSPRES İMAJI AKLIMDA KALDI
İstanbul'a gelmeden önce Türkiye'nin imajını zedeleyen Orient Ekspresi'ni (Oliver Stone'un, Türkiye'de işkence yapılan uyuşturucu satıcısı bir yabancı turisti anlattığı filmi) seyrettiğini anlatan Lula da Silva, "O imaj hep aklımda kaldı. İstanbul'u görmeyi istedim. Brezilyalılar da İstanbul'u tanımalı" dedi. Brezilya'nın İstanbul'da, Türkiye'nin de San Paolo'da bir konsolosluk açacağını vurgulayan Lula da Silva, "Umarım birtakım şeyleri başlatmak için bir 100 yıl daha beklemeyiz" dedi.
TOBB BAŞKANI: KÜRESEL KRİZLER, KÜRESEL İŞBİRLİĞİ İLE ÇÖZÜLÜR
"Aramızda okyanuslar olmasına rağmen birbirimizden uzak kalmadık" diyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, 2008'de iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 5.4 milyar dolara ulaştığını söyledi. Dünyada güç dengelerinin yeniden şekillendiğini, Türkiye ve Brezilya gibi yükselen piyasaların öneminin arttığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Küresel nitelikli krizler ancak küresel işbirliği ve ittifaklarla çözülür. Bu dönemde daha fazla ticaret ve işbirliği yapan yaşam kalitesini artırmak zorundayız" mesajı verdi. Dünyanın en büyük 500 şirketi içinde 15 Brezilyalı şirket olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu,Brezilyalı şirketleri Türkiye'ye yatırıma davet etti.
Brezilya'yı Latin Amerika açılımı için merkez ülke olarak gördüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Yenilenebilir enerji tecrübenizden yararlanmak istiyoruz. Türk müteahitleri altyapı yatırımlarına hizmet vermeye talip. Tarımda deneyimlerimizi birleştirip, ortak projeler üretmeliyiz. Türk işadamları Latin Amerika'ya daha fazla açılmak istiyor. Serbest ticaret anlaşmasının devreye girmesini istiyoruz. Tek taraflı mutlu yaşam olmaz. İki tarafın mutlu olması için ticaretin önündeki engelleri kaldırmak gerek. Futbol en önemli ihraç kaleminiz. Bir Fenerbahçeli olarak Brezilyalı futbolculardan memnunum."