BM, İşkence Belgelerini İstedi

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan Soruşturma Komisyonu, Anadolu Ajansı'ndan Suriye'deki rejim güçleri tarafından uygulanan işkenceleri ispatlayan fotoğrafları istedi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan Soruşturma Komisyonu, Anadolu Ajansı'ndan (AA) Suriye'deki rejim güçleri tarafından binlerce kişiye uygulanan işkenceleri ispatlayan fotoğrafları istedi.

AA, Suriye'deki acıya son verilmesi doğrultusunda BM'nin çalışmalarına katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı. Komisyon, AA yetkililerine gönderdiği e-postada AA'nın 20 Ocak'ta yayınladığı "Suriye'deki Savaş Suçları Belgeleri" başlıklı haberini büyük bir ilgi ile takip ettiklerini ve söz konusu fotoğrafları incelemek istediklerini belirtti.

Kendilerinin de daha önceki raporlarında sık sık Suriye hükümetine ait gözaltı merkezlerindeki işkence ve cinayetlerle ilgili iddialara yer verdiklerine dikkati çeken Komisyon, "Biz de 'inanılır, akla yatkın gerekçeler' temelinde Suriye'deki devlete ait gözaltı merkezlerinde insanlık karşıtı suç oluşturacak oranda işkence yapıldığını belirledik" ifadesini kullandı.

Soruşturma Komisyonu, AA'dan işkence iddialarını destekler nitelikteki fotoğrafları inceleme ve raporda "Caesar" adıyla anılan tanıkla görüşme yapma talebinde bulundu. Tüm görüşmelerin gizli yapıldığına dikkati çeken Komisyon, "Caesar"ın ve olaya dahil olan diğer kişilerin kimliklerinin kesinlikle açıklanmayacağı güvencesini verdi.

Komisyon, AA'nın taleplerini kabul etmesi durumunda fotoğrafları ocak ayı sonunda tamamlanacak ve martta BM İnsan Hakları Konseyi ile Güvenlik Konseyi'ne sunulacak raporuna ekleyebileceğini kaydetti. Komisyon, ocak ayına kadar verilen sürenin AA tarafından kısa bulunması durumunda şubat ortasında Türkiye'ye ziyarette bulunabileceklerini de belirtti.

Anadolu Ajansı ise Soruşturma Komisyonu'na verdiği yanıtta Suriye'de işlenen insan hakları ihlalleriyle ilgili rapora katkıda bulunmaya hazır olduğunu duyurdu.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından 22 Ağustos 2011'de S-17/1 sayılı karar çerçevesinde kurulan Soruşturma Komisyonu, şimdiye kadar 2500'den fazla tanık ve öldürülenlerin yakınları ile görüşme yapmış, Suriye Arap Cumhuriyeti'nde işlenen insan hakları ihlallerini ortaya koyan 6 rapor hazırlamıştı.

Suriye Haberleri

Uydu görüntüleri İsrail'in Suriye sınırında yeni bir planını ortaya koyuyor
Suriye: İsrail saldırısı Şam kırsalındaki Seyyida Zeyneb bölgesindeki bir konut binasını hedef aldı
İşgalci İsrail'den Şam'a hava saldırısı
Suriye'deki Amerikan üssüne intihar uçaklarıyla operasyon
Esad'dan Türkiye Açıklaması