BM Maşası Darfur'a Hazırlanıyor

BM Maşası Darfur'a Hazırlanıyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Sudan yönetiminin, Darfur'da görev yapacak barış gücü askerleri arasında Afrika kökenli olmayanların da bulunmasına izin vermesi için harekete geçti.

Ban Ki-moon, üst düzey temsilcilerini Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'le temaslarda bulunmak üzere görevlendirdiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Sudan yönetiminin kendilerine verdikleri taahhütleri tutmamasından da derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Ban, Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması doğrultusunda gerek el-Beşir, gerekse Hartum hükümetinin kendileriyle işbirliği yapmaları gerektiğini ifade etti.

Darfur'a bu ay sonuna kadar Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'ne bağlı toplam 26 bin asker konuşlandırılması gerekiyor. Ancak Sudan yönetimi, bu gücün konuşlandırılmasında ayak sürüyor.

Yirmi beş gün içinde, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler askerlerinden oluşan ortak barış gücünün, Darfur'daki görevi devralmaları gerekiyor.

KONTROLÜ ZOR BÖLGE

Ancak konuşlandırmanın önünde çeşitli engeller var. Öncelikle, yaklaşık Fransa kadar geniş bir yüzölçümüne sahip olan Darfur'da faaliyet gösterebilmek için hayati önem taşıyacak helikopterler yok ortada.

Birleşmiş Milletler, 24 adet helikoptere ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Ancak Batılı ülkelerden henüz hiçbiri helikopter temin edebileceğine dair bir söz vermiş değil.

Ayrıca, Sudan hükümeti Afrikalı olmayan barış gücü askerlerinin bölgede görev yapması konusuna da yeşil ışık yakmadı hâlâ. Söz konusu askerlerin, ağırlıklı olarak Tayland, Nepal, İsveç ve Norveç'ten gelmeleri söz konusu.

Ban Ki-moon, işte bu sorunların çözülmesi amacıyla iki üst düzey temsilcisini, Lizbon'a göndereceğini açıkladı.

Temsilciler Lizbon'da, Avrupa Birliği-Afrika zirvesine katılacak olan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'le temaslarda bulunacaklar.

El-Beşir'in Afrika kökenli olmayan askerlere ve mesela gece uçuşları gibi hususlara izin vermesini sağlamaya çalışacaklar.

Güvenlik Konseyi'nde görev yapan diplomatlar, Sudan'ın bölgede güvenilir bir barış gücünün görev yapmasını istemediği, bu nedenle bu denli sert bir muhalefet sergilediği yorumunu yapıyor.

Sudan, aylar süren uluslararası baskıların ardından Temmuz ayında, Darfur'a Birleşmiş Milletler barış gücü askerlerinin konuşlandırılmasına razı olmuştu.

Darfur'da isyancılar ile milisler arasındaki çatışmalar nedeniyle 200 binden fazla kişi öldü; bir milyondan fazla kişi de evlerini terketmek zorunda kaldı.

Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno Ocampo, Birleşmiş Milletler'e, Darfur'da savaş suçları işlemekle itham edilen iki kişiyi tutuklaması için Sudan yönetimine baskı yapması çağrısında bulundu.

Ocampo'nun tutuklanmasını istediği kişiler, İnsani İşlerden Sorumlu Bakan Ahmed Harun ve hükümet yanlısı Cincavid milislerinin lideri Ali Kuçayb.

Ocampo'nun talebine Sudan'ın Birleşmiş Milletler temsilcisinden sert yanıt geldi. Abdülmahmud Abdülhalim, Ocampo'yu iftirayla ve konuyu siyasallaştırmakla suçladı.


Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor