BM uzlaştı, İran'a yaptırım yolda

Aralarında Rusya'nın da bulunduğu BM daimi üyelerinin, İran'a yaptırımlar konusunda uzlaşmaya vardıkları söyleniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı uygulayacağı yaptırımlar konusunda "tamamen anlaşmaya" varıldığı bildirildi.

BM Güvenlik Konseyi görüşmelerine yakın olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Rus kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ""İran'a yönelik yaptırım önerisi konusunda tamamen anlaşmaya varıldı" dedi.

Kaynak, "Bununla ilgili hiçbir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Bana göre, (yaptırım uygulanması konusunda) hiçbir zaman da bir sorun olmadı" ifadesini kullandı.

Batılı diplomatlar da, İran'a karşı yeni ve sıkı yaptırımlar getiren yeni karar tasarısının hazır olduğunu ve bugün eklerinin tamamlanıp Konsey'e sunulacağını belirtmişlerdi.

DANIŞMA TOPLANTISI BİTTİ

BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'a yeni yaptırımlar getirilmesi çabalarının öncesinde Türkiye ile Brezilya'nın öncülüğünde yapılan danışma toplantısı da sona erdi.

Toplantının sonunda yabancı gazetecilere açıklama yapan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, İran'la ilgili nükleer sorunun tartışılmaya devam edeceğini, şu anda başka bir yorumda bulunmasının doğru olmayacağını belirtti.

Türkiye'nin bu meseleye yönelik görüşlerinin iyi bilindiğini ifade eden Apakan, "Bu danışma toplantıları bizlere konunun her yönüyle ele alınması imkanını sağladı" dedi.

Bu konuda basına açık bir toplantı yapılıp yapılmayacağını soran bir gazeteciye ise Apakan, bu konunun görüşülmekte olduğunu söyledi.

Apakan, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan İsrail saldırısı konusunda BM tarafından başlatılması beklenen soruşturmaya yönelik bir soru üzerine ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bu yöndeki çabalarının devam ettiğini belirtti.

İRAN'DAN ELEŞTİRİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest ise, haftalık olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, "5 artı 1" ülkelerinin İran aleyhinde yeni yaptırım kararları almak istemesini eleştirdi.

"Yeni yaptırım kararları hiç kimsenin yararına olmayacak" diyen Mihmanperest, "5 artı 1" ülkelerinin bu konudaki tutumlarının yapıcı olmadığını söyledi.

Mihmanperest, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) son raporunda uranyum takasını öngören Tahran Bildirisine işaret edilmemesine de anlam veremediklerini belirtti.

BREZİLYA BÜYÜKELÇİSİ: NEREYE GİDECEĞİMİZİ GÖRECEĞİZ

Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maria Luiza Ribeiro Viotti de gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yaptırım tasarısı üzerinde bugüne dek teknik düzeyde danışma toplantılarının düzenlendiğini belirterek, "Şimdi bu konuda siyasi tartışmanın yapılması gerekmektedir, yarın bu tartışmayı yapacağız, sonra da nereye gideceğimizi göreceğiz" dedi.

Viotti, bu danışma toplantılarının İran'a yönelik yaptırım kararını geciktirmeye yönelik olup olmadığının sorulması üzerine ise "Biz bir şeye engel olmak ya da geciktirmek istemiyoruz, biz sadece siyasi bir tartışma yapılsın istiyoruz. Bu tartışmanın yaptırım konusuna odaklanmasını istemiyoruz. Biz daha geniş kapsamda konuyu görüşmek istiyoruz" diye konuştu.

DİĞER ÜLKELER NE DİYOR?

Konseyin dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller de yaptığı açıklamada, Konsey'de bu hafta içinde İran'a yeni yaptırımlar getirilmesini isteyen karar tasarısını oylamaya sunulması konusunda değişiklik olmadığını, oylamayı bu hafta içinde beklediklerini ifade etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da yaptığı açıklamada, "Danışma toplantımız devam edecek, yeni bir tur danışma toplantısı yapılacak" dedi. Rice, gazetecilerin oylamanın bu hafta yapılıp yapılmayacağı sorularını ise "evet" anlamında başını sallayarak cevapladı.

Batılı diplomatlar oylamanın en erken Çarşamba günü yapılabileceğini düşündüklerini belirtti. Ancak diplomatlar, tasarının ekinde yer alan, İran'ın nükleer programıyla ilişki içinde olan, İran Devrim Muhafızları tarafından kontrol edilen firmalara ve diğer kişilere yönelik yaptırımlar listesi konusunda henüz tam anlaşma sağlanamadığını da belirtti.

YAPTIRIM NELER GETİRECEK?

Yaptırım listesinde yer alacak kişiler ve firmalar, "mallarının dondurulması ve uluslararası seyahat yasağı" gibi yaptırımlara maruz kalacak. BM kulislerinde tasarıda, İran'ın nükleer programıyla ilgili olan İran bankalarına yönelik yeni yaptırımlar getirildiği, tüm İran bankalarıyla olanalım-satım işlemlerinin sıkı denetiminin ve BM'nin Tahran'a karşı silahambargosunun genişlemesinin de öngörüldüğü konuşuluyor.

Konseyin beş daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ile Almanya arasında beş aydır müzakere edilen ve İran'ın nükleer programına yönelik yeni ve daha sıkı yaptırımlar getiren tasarıya karşı Türkiye, Brezilya ve Lübnan'ın soğuk baktığı iyi biliniyor. Karar tasarısının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için beş daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az dokuz üyenin "evet" oyunu alması gerekiyor

İran Haberleri

İran’dan Kirmanşah’ta askeri tatbikat
İran'dan Kritik Rusya Açıklaması
İran'da Yargıtay hakimlerine suikast
Trump'a sunuldu! İran için 100 günlük Plan Hazırladılar!
İran savunmasında büyük hamle