Somali İslamcı Hareketi Şebab'ın son saldırılarının uluslar arası toplum için ciddi bir tehdit oluşturmaya başladığını bildiren Birleşmiş Milletler, aralarındaki anlaşmazlıklara son vermeleri için geçici hükümete yeni bir çağrıda bulundu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda "Somali Şebab Hareketi'nin üstlendiği Kampala saldırıları Şebab'ın sahip olduğu gücü ilk kez ortaya çıkarmış oldu. Öyle ki aşırı ve saldırgan inançlarına tehdit olarak gördükleri ülke ve gruplara ve hatta Somali sınırlarının dışına saldırılar düzenleyecek imkânlara sahipler" ifadeleri yer aldı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon adına düzenlenen rapor "saldırılar ortaya koymuştur ki Şebab Somali'yi , bölgeyi ve ulusal toplumu ciddi şekilde tehdit etmektedir." açıklamalarında bulundu.
Güney ve Orta Somali'nin büyük bir kısmının kontrolünü elinde bulunduran Somali İslamcı Şebab Hareketi geçtiğimiz 11 Temmuz'da Somali'de eş zamanlı olarak düzenlenen ve 76 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki saldırıyı üstlenmişti.
Somali, Güvenlik Konseyi'nin Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantısında ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun gelecek hafta meseleyle ilgili gerçekleşecek bakanlar toplantısında tartışma gündemi olacak.
Geçici Federal Hükümet, kendi saflarında birçok ihtilaflarla karşılaşıyor
Birleşmiş Milletler raporu ayrıca geçici federal hükümetin, güvenilir bir kurum olma vasfıyla bir an önce harekete geçmesi, Afrika Birliği'nin gücünü koruması için acil finansman ihtiyacını bir an önce gidermesi gerektiğine işaret etti.
Öte yandan rapor, korsanların denizde gerçekleştirdiği saldırıların deniz güvenliğini olumsuz etkilediğini, Somali'nin sorumluluğundaki deniz trafiğinin ekonomik beklentileri sarstığını, çalışma güvenini zayıflattığını ve bölgenin güvenliğini tehdit ettiğini de ortaya koydu.
Rapor bölgedeki deniz kontrolüne işaret ederek "korsan tehdidini kontrol altına alma noktasında önemli aşama kaydedildiğini ancak sorunun kökten çözülebilmesi için daha çok çalışılması gerektiğini" vurguladı.
israhaber