Boko Haram da ABD askeri helâl mi?

Boko Haram, adını geçtiğimiz günlerde Nijerya'da 200 kızın kaçırılması olayıyla yoğun bir şekilde duymaya başladığımız bir örgüt...

Cemile Bayraktar / Yenişafak

Boko Haram da ABD askeri helâl mi?

Boko Haram, adını geçtiğimiz günlerde Nijerya'da 200 kızın kaçırılması olayıyla yoğun bir şekilde duymaya başladığımız bir örgüt. Hatırlatayım; 29 Ocak "Boko Haram örgütü elemanlarının düzenlediği saldırıda 140 kişi hayatını kaybetti..." 12 Şubat "Boko Haram üyesi olduğu iddia edilen kişiler camiye saldırdı, 42 ölü.." 15 Nisan "Boko Haram 200 kız öğrenciyi kaçırdı!" Totalde; "Boko Haram, 2009 yılından bu yana Nijerya'da 10 bin kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor."

Boko Haram, yerel dilde "Latin harfleri yasak, Batılı eğitim haram" gibi anlamlara geliyor. Bence süper bir isim, ancak bu kadar net ifade edilebilirdi! Boko Haram, 2001 yılında kurulmuş, 2009'da örgütün lideri Muhammed Yusuf, 2009'da gözaltında öldürülünce, örgüt şiddet eylemlerine başlıyor. Simdi elimi vicdanımdan çekip, komplo teorilerini saçıp savurup, bu örgüt tümden bir kurgu diyecek değilim, maalesef bir takım kişilerin asla savunamayacağım şiddet eylemlerine de, söylemlerine de şahidiz. Ama...

Hafızamızı tazeleyelim; ABD, bir yeri işgal etmeden evvel özellikle "kadınlar ve kadın özgürlüğü" üzerinden olaya girer... Afganistan'da, Irak'ta hep bunu gördük, hatta Uluslararası Af Örgütü bile bir dönem yabancı ülkelerde üzerinde burkalı Afgan kadınların görseli bulunan posterleri Batılı askeri güçlerin onları "özgürleştirmeye" gittiği notuyla bilboardlara asmıştı. Sonuç: Irak'ta 3 binden fazla kadın tecavüze uğradı, 2 bine yakın kadına zorla kürtaj yapıldı... Afganistan'da ise ilk beş yıl kadar kim, nasıl, ne şekilde vahşete maruz kaldı bilmiyoruz zira vahşetin raporunu tutmak da bir şeydir ama vahşete uğrayan Müslüman ise rapora bile gerek yok! Sonradan tutulan raporlara göre ise Afganistan'da 60 binden fazla Afgan öldürüldü.

Gözümüzün önünde Suriye'de her gün kan akıyor, tecavüz, keskin nişancı, işkence; 14 binden fazla kadın bunları yaşadı, bugün yaşamıyorlar. Mısır'da 3 Temmuz 2013 darbesinden sonra 3510 kişi öldürüldü, bir o kadarı tutuklandı, insanlar ölsün diye Mısır sıcağında kamyonların kilitli demir kasaları içine tıkıldı, ibadet eden Müslümanlara ateş açıldı, genç bir kız keskin nişancılarca katledildi. Ezher Üniversitesi öğrencisi kızlar gözaltına alındı. Bu kadınlara "özgürlük" götürmek kimsenin aklına geldi mi?

Oysa Boko Haram mevzusunda 200 kızın kaçırılması sonrası Obama "Kaçırılan kızları kendi kızlarımız gibi görüyoruz." ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise "Tüm dünya yalnızca bu rezaleti kınamakla kalmamalı, Nijerya hükümetine gelecek günlerde yardımcı olmak için her şeyi yapıyor olmalı" dedi. İngiltere de hemen olaya fiili müdahale etti. İnsan haliyle merak ediyor; neden yalnızca bu kızlar? Suriyeli kızlar, Mısırlı kızlar neden kimsenin derdi olmuyor? Tahrir Meydanında, güya "özgürlük" için toplanan kalabalıklar arasında, binlerce insanın içinde sürüklenerek götürülen, tecavüze uğrayan, şimdilerde yavaş yavaş dernekleşen kızlar neden kimsenin umurunda değil?

Burada tutup, tüm bunlar "Batı oyunu" diye bir savunmaya düşecek değilim, Boko Haram eylemleri bence de vahşi ve kabul edilemez, bence de Boko haram ama merak ediyorum ABD askeri niye helâl?

Nijerya büyük bir pazar, Afrika'nın en büyük petrol üreticisi, daha bitmedi... Çin'in Afrika pazarına girmesi durumu var, her tür şiddet ortamı bu girişin önünde bir engel. Dünya üzerinde pompalanan bir islamofobi/antiİslamizm var. Boko Haram örneği, sosyal ağlardan yürütülen "bring back our girls" kampanyalarındaki islamofobik/antiİslamik dil ise ortada...

Boko Haram'ın terör faaliyetlerini birçok Müslüman gibi kınarken, olayın bir diğer boyutunu da unutmamalı derim. Boko'yu haram kılan o şey, olası bir Batı müdahalesini nasıl helâl kılar?

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Zamane cinlerinin esrarı
Abdurrahman Dilipak: Gelin yeniden iman edelim
Abdurrahman Dilipak: Narin’i kim, niçin öldürdü!?
Abdurrahman Dilipak: Katolizm’in sonu mu?
Abdurrrahman Dilipak: Ve 2025