Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, yaptığı açıklamada, kannabinoid'in, bitkisel sigara karışımı değil, laboratuvarda üretilip otlara püskürtülerek içilen, sinir sistemine direkt etkisi olan kimyasal zehir olduğunu söyledi.
Farklı formüllerle kannabinoid üretildiğine değinen Selvi, bazen içinde ne tür bir zehir olduğunu bilmenin ve idrar/kanda tespit etmenin mümkün olamadığını dile getirdi.
BİR KERE KULLANIMI BİLE KÖTÜ SONUÇLAR DOĞURUYOR
Bu nedenle ailelerin çok duyarlı davranarak çocuklarında uyuşturucu madde kullanım belirtisine rastladıklarında ilgili yerlere başvurması uyarısında bulunan Selvi, "Kannabinoid kullanımı solunum yetmezliği ve kalp krizi ile ölüme yol açarken, uzun süre kullanmak ciddi psikiyatrik sorunlara neden olabilir" dedi.
Kannabinoid, kimyasal zehrinin bir defalık kullanımında bile hipotansiyon, solunum yetmezliği, epilepsi, psikoz, koma gelişme riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Selvi, şöyle devam etti:
"Söz konusu uyuşturucu, esrar benzeri madde şeklinde tanıtılsa da da sinir sistemi hücrelerine esrardan 90-100 kat daha fazla bağlanarak zararlı etkisini gösterir. Popüler olması ve merak uyandırıcı ismi nedeniyle ortaokullara kadar girmiştir ancak her bağımlılık gibi bunun da tedavisi vardır. Albenisi olan ve merak uyandırıcı çağrışımı nedeniyle bonzai yerine sentetik kannabinoid isminin kullanılması daha doğru olur. ABD'de K2, Avrupa'da spice, Türkiye'de bonzai ve Jamaika adı verilen kimyasal madde gerçekte sentetik bir kannabinoid'dir."
Selvi, söz konusu uyuşturucu madde kullanımı ve tedavisi konusunda herkesin duyarlı olması çağrısında bulundu.
Uzmanlar, sentetik kannaniboit maddesine “bonzai” isminin kullanılmasının yanlış olduğunu vurgulayarak, "bonzai" ismi kullanılarak zararsızlık etkisi yaratılmaya çalışıldığını belirtiyor.