Bonzai Zehiri Hangi Ülkelerden Geliyor ?

Sentetik uyuşturucunun Güney Kıbrıs, Uzak Doğu ve Rusya'dan geldiği bildirildi.

Çok sayıda kişinin ölümüne neden olan sentetik uyuşturucu olarak bilinen bonzainin, Güney Kıbrıs, Uzak Doğu ve Rusya'dan getirildiği bildirildi.

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Uysal AA muhabirine, sentetik uyuşturucudaki etken madde olan "fenazepamin"in 1970'li yıllarda Rusya'da üretilip, kliniklerde epilepsi ve uykusuzluk gibi nörolojik hastalıklar ile alkolizm tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Daha sonra uyuşturucu mafyalarının yurt dışındaki laboratuvarlarda büyük miktarda saf fenazepam üretip, sattığını kaydeden Uysal, 2010 yılından sonra sentetik uyuşturucunun Türkiye'ye de sokulduğunu dile getirdi.

Türkiye'de sentetik uyuşturucu üretiminin yapılmadığın vurgulayan Uysal, "Sentetik uyuşturucu, Güney Kıbrıs, Uzak Doğu ve Rusya'da üretilip daha sonra ülkemize getiriliyor" dedi.

- Doz aşımı ölüm nedeni

Bonzai kullanımına bağlı ölümlerin doz ayarı yapılamamasından kaynaklandığını, kullanıcıların genelde 5 miligram maksimum kullanabilecekleri fenazepami farkında olmadan 50 miligram alabildiğini belirten Uysal, şöyle dedi:

"Çok düşük dozlarda bile ölümcül etkiler yaratabiliyor. Tek bir kristal taneciği kadar kullanıldığında bile etkisini göstermeye başlayan uyuşturucunun bilerek ya da bilmeyerek daha fazla kullananlar, diazepamdan 10 kat güçlü olan fenazepam yüzünden yaşamını yitirebiliyor. Kullananların çoğunluğunu 13-18 yaş grubu eğitimsiz çocuklar oluşturuyor. Genelde ilk kullanımda doz aşımına bağlı olarak kullanıcılar hayatını kaybediyor."

- "Bonzai, esrar türevi değildir"

Uysal, yasa dışı satışını artırmak için esrarın etkileri ile özdeşleştirilse de sentetik uyuşturucunun esrarla ilişkisinin bulunmadığını bildirerek, "Bonzai, kesinlikle esrar türevi değildir. Bonzai davetleri 'esrar gibi bir şey' denilerek ve esrardan beklenen etkiler vaat edilerek yapılmaktadır. Oysa, bitki değildir" ifadesini kullandı.

Uyuşturucunun düşük fiyata satılmasının çocuk ve gençlerin erişimini kolaylaştırdığını işaret eden Uysal, kullanıcıların 1 liraya bile bu uyuşturucudan satın alabildiğini kaydetti.

- "Kullanıcı ileri derecede halüsinasyon görüyor"

Prof. Dr. Mehtap Uysal, fenazepaminin vücutta uzun süre etkili olduğunu, yarılanma süresinin bile 60 saatte gerçekleştiğini anlatan Uysal, "1 miligram alan bir kişinin vücudunda 60 saat sonra bile yarım miligram fenazepamin bulunur. Kullanıcılar ileri derecede halüsinasyon görüyor. İzlediğim bir görüntüde bonzai kullanan bir genç, binanın çatısına çıkmış, aşağıyı deniz sanarak atlamaya çalışıyordu" şeklinde konuştu.

- Bağımlılığından kurtulmak kolay

Bonzai bağımlılığından kurtulmanın diğer uyuşturuculara oranla daha kolay olduğunu bildiren Uysal, ilk önce kişinin bağımlılıkla ilgilenen bir hekime gitmesi gerektiğini belirtti.

Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kullanıcının bu tür ortamlardan uzaklaşması lazım. Ardından zararlarını iyi analiz edip, her aklına geldiğinde kötü sonuçlarını ve ailesini düşünerek bir adım geri atması gerekir. Ama bu da tek başına yeterli olmaz. Tedavinin ikinci aşaması, vücudun maddeden temizlendiği dönemidir. Maddenin birden bırakılması evresinde Flumazenil ilacı, bağımlı hastalardaki fiziksel belirtileri ve ani yoksunluk sendromunun ortaya çıkışını önlemede etkilidir. "

Sağlık - Aile Haberleri

"Karton" Denilen Hastane Açıldı
Dünya Çölyak Günü
İslamda Boşanma Sonucu Çocukların Durumu
Kısasın Psikolojik ve Sosyolojik Etkisi
Çocuklara İman Öğretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler