Derya Sazak'ın "Siz seçimle gelmiş bir başbakan ve siyasi iktidar olarak, geri planda askeri bir endişe, hükümeti ortadan kaldırma darbe girişimleri günler vs.. yaşandı. Böyle bir gölge veya baskı altında çalıştığınız hissiyatı var mı?" şeklindeki sorusuna Erdoğan; "Ben böyle birşey asla düşenmedim. Böyle bir hissiyatın içinde ne politika yaparım ne devleti yönetirim. Bundan önce olduğu gibi de kalkıp bırakıp gitmem. Gereği neyse yaparım" cevabını verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT 1'de katıldığı programda Fehmi Koru, Fuat Keyman, Mustafa Erdoğan ve Derya Sazak'ın sorularını cevapladı.
Derya Sazak'ın "Siz seçimle gelmiş bir başbakan ve siyasi iktidar olarak, geri planda askeri bir endişe, hükümeti ortadan kaldırma darbe girişimleri günler vs.. yaşandı. Böyle bir gölge veya baskı altında çalıştığınız hissiyatı var mı?" şeklindeki sorusuna Erdoğan bakın nasıl cevap verdi...
programda Deniz Albay Dursun Çiçek'in imzasını taşıyan "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" ile ilgili önemli açıklamalar yapan Erdoğan, "Son dönemde önemli gelişmeler yaşandı. Askeri yargı Adli Tıp raporunu esas almalı.. Kilidi ıslak imzalı belge çözecek." dedi.
Milli birlik ve demokratik açılım süreci ile ilgili de konuşan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
MİLLETE KOMPLO BELGESİ
Son dönemde önemli gelişmeler yaşandı. Askeri yargı adli tıp raporunu esas almalı. Kilidi ıslak imza çözecek.
DEMOKRATİK AÇILIM
Muhalefet ile uzlaşma aradık. MHP lideri Bahçeli randevu taleplerime olumsuz yanıt verdi. Bütün sorun alanlarını minimize etmek temel amacımız. 10 Kasım'daki görüşme Atatürk'ün anlayışına uygun. Dağdan inişler bu sürecin bir ayağıdır, kendisi değil. Süreç devam edecek. Muhalefetin bilgi almamasını anlamıyorum. Milletle terör örgütünün arasını açmalıyız.
DTP Türkiye'nin partisi olmalıdır. Türkiye illegal kişi ve grupları muhatap almaz. İmralıyı muhatap almak saçmalıktır. Bizim siyaset akademimiz var, 7 bin öğrencisi var ve 7 bin öğrenci bu işin üzerinde yoğunlaşacak. Halkımızın büyük bir çoğunluğuna bu konuda ulaşacağız.
Bu vatandaşlarımızın refah ve özgürlük seviyesini yükseltmek adına yapılmış bir çalışmadır. Terör sorununun çözümü sürecin önemli bir noktası.
Sayın Bahçeli'den randevu talebinde bulundum ancak alamadım. Yurtta sulh cihanda sulh ifadesine uygun gün bugündür. 'Türkiye süreci dışarının yönlendirmeyle sürdürüyor' yorumu çok çirkindir. Elinde belgen varsa bunu anlayışla karşılarım. Ancak bir ting tang kuruluşunun yorumuna dayanarak bunu yapıyorsan bu büyük bir hatadır. Bu çirkindir.
EL BEŞİR MESELESİ
Darfur meselesi ayrı bir konu. BM'nin de Türkiye ile ilgili her hangi bir yazısı olmuş değil. İsrail olayı farklı. Gazze'nin durumu çok çok farklı. Orada Musevi olmasına rağman bir rapor ortaya koymuş. Hamas'ın durumu nedir, İsrail'un tavrı ne oldu. 5 bin insan yaralandı, 1500 insan öldü. Darfur'a giderken, öbür taraftan Gürcistan'a da gittim. Aynı şekilde dünyanın sıkıntılı bölgelerine de aynı şekilde yaklaşıyorum. Müslüman soykırım yapamaz, yapsa bile bunu bilmemek imkansız.
EKONOMİK KRİZ
Kriz dediğimiz gibi teğet geçmiştir. Biz gelmeden önceki ekonomik rakamlarla şu andaki ekonomik rakamlar ortadadır. Dünyanın gelişmiş ülkelerine bakın işsizlik çok yüksek. Önümüzdeki yıl ise şu an ABD'nin yakaladığı büyüme hızını yakalayacağız ama bu sadece tahmin. Bunun daha fazlası olabilir. İşsizlikle mücadele devam edecek ama artık Türkiye emek yoğun değil teknoloji yoğun bir istihdama gidiyor. Emekte kalte artıyor, maliyetleri düşürecek teknolojik yatırımları arttırıyor ve bunlar da istihdamda sıkıntılara neden oluyor. Ne olacak, çok daha farklı alanlar yaratmanın gayreti içine gireceğiz. Eğitim ve hizmet sektörünü arttırma yoluna gidiyoruz. Turizmde attığımız adımlar bunun en açık örneğidir. KOBİ'lere ciddi takviyelerimiz var. GAP, DAP, KOP yine istihdam için önemli bir alan.
Önce milli eğitim. İkinci derecede diğer alanlara personel atamaları düşünülüyor. Maliye Bakanlığı ile MEB'nin çalışması sürüyor. Bu ay içinde 10 bin kadrolu öğretmen alınacak. Bilgisayar ortamında kadrolaşma mı olur. 25 bin öğretmen 3 ay içinde göreve gitmiş olacak.
Biz hiç bir zaman kimseyi enflasyon altında bırakmadık. Kepçe ile alıp kaşıkla vermedik. Kesinlikle anlaşmayı yaptık, enflasyon daha yüksek çıkarsa aradaki farkı ödedik. İşçiye de memura da.
DOMUZ GRİBİ AŞISI TARTIŞMASI
Domuz gribi aşısı ile ilgili olarak, otoriteler belli bir risk yaşı tespit etmişler. Böyle bir risk yaşını da ortaya koyduktan sonra bu beni daha da rahatlatıyor. Böyle olduktan sonra da ben kendi kararımı daha önce vermiştim. Ağırlıklı olarak aşının yan etkilerinin anlatılması gerektiğini istemiştim sağlık Bakanımdan. Bunların üzerinde ısrarla dursunlar. Faydası zararından daha fazladır diye anlatsınlar. Ama zorla aşı olmaz. Bazı ülkelerde sıkıntılar olduğu söylendi. ABD'de farklı olduğu söylendi. Ben kendime düşeni orada söyleme gereğini duydum. Zaten önleyici ve koruyucu olmak amaçlandı. Sağlık Bakanlığı'nın politikası ile ilgili bir sıkıntımız yok. Halkımız bu noktada bilinçlenmeli. Önüne gelen konuşmamalı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde 100-200 lira ile çalıştırılan insanlar var, korkunç bir kayıt dışılık var. Sivil toplum kuruluşlarını bu konuda uyarıyoruz. Kadınların ve çocukların çalıştırılması ayrı bir şey, bu olay ayrı.
EKSEN TARTIŞMALARI VE İÇ ÇEKİŞMELER
AB ile ilgili sürece yönelik olarak gayretlerimizle buna ne kadar önem verdiğimizi ve süreci hızlandırma noktasında bir arkadaşımızı atayarak gösterdik. Başmüzakerecimiz haftanın 3 gününü Avrupa'nın değişik ülkelerinde geçiriyor. Orada bakanlarla görüşüyor. BU sıkıntılar en azından halkımızın AB'ye bakışını olumsuz etkiliyor. Zaman zaman Almanya, zaman zaman da Fransa'da bu tür negatif açıklamalar oluyor. Ama yeni yönetimlerle görüşüyoruz. Biz iyi niyetle devam edeceğiz. Dönem Başkanı İsveç. Sürece olumlu bakan ülkelerdin biri. Fnansa'nın bazı fasıllara bariyer oluşturması ve diğer sıkıntıların da kalıcı olacağı düşüncesinde değilim. Kıbrıs görüşmeleri önem arzediyor.