CIA ‘waterboarding’ sorgulama tekniğinin işkence olduğunu kabul etti ama zanlılarda kullanılmasını destekledi.
Amerikan Temsilciler Meclisi, “waterboarding işkence” diyerek yasaklamak istedi. Bununla ilgili yasa hazırladı... ABD Başkanı George W. Bush, işkence olmadığını iddia ederek “Yasalaşsa bile veto ederim” dedi. Adalet Bakanlığı ise soruşturma açtı... Sorgulanan kişinin yüzüne kumaş koyup üzerine su dökülmesi suretiyle uygulanan “waterboarding” işkence yöntemi ile ilgili en çarpıcı açıklama ise Amerikan İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Başkanı Mike McConnel’den geldi.
‘ACIYI HAYAL BİLE EDEMİYORUM’
McConnell, New Yorker dergisi için yazdığı makalede, kişide boğulma hissi yaratan sorgulama yöntemiyle ilgili “Bu korkunç bir şey! Burnuma su kaçsa, aman Allahım, bunun ne kadar acı veren bir şey olduğunu hayal bile edemiyorum! Başkası ne derse desin, bana göre bu işkencedir” dedi. CIA’nın bir numaralı ismi McConnell’in bundan sonra söyledikleri ise büyük tepki topladı.
‘YORUM YOK’
McConnell “Ciğerlere su girerse işkence sayılır. Ama bunu açıkça söyleyemem. Çünkü eğer işkence olduğu kesinleşirse birçok kişinin başı büyük belaya girer” dedi. Sonra da çeşitli sorgulama yöntemleriyle çok önemli istihbaratlar elde ettiklerini belirterek “Bu yöntemler hayat kurtardı mı? Hem de nasıl!” diye yöntemi üstü kapalı bir şekilde savundu. İstihbarat şefinin açıklamaları ABD’nin işkence yaptığının birinci elden kabulu olarak yorumlandı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Sorgulama yöntemleriyle ilgili yorum yapmıyoruz. Basında çıkan her şeyle ilgili açıklama yapacak değiliz” dendi. ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra zanlılara işkence yapmakla suçlanmıştı. Bunun üzerine Bush, işkence yapmadıklarını, ancak yönetimin kullanılan sorgu tekniklerini ifşa etmeyeceğini söylemişti.
İŞKENCENİN KANITI KASETLERİ YAKTILAR
“Waterboarding” işkence yöntemi son dönemde gündeme geldi. CIA’nın 2002 yılında yaptığı bir sorgulama sırasında bu işkenceyi kullandığı, sonra da basına sızmasından korkarak görüşmenin kaydedildiği kasetleri imha ettiği öğrenildi. Olay ortaya çıktığında konuşan eski CIA ajanı John Kiriakou, bu yöntemle ilgili “Zanlıları 35 saniyede konuşturuyor” dedi. Gelişmeler üzerine Temsilciler Meclisi yöntemin yasaklanması için bir yasa tasarısı çıkardı. ABD Adalet Bakanlığı ise uluslararası camiadan büyük baskı gelince kasetler ve işkence kullanımı ile ilgili 2 Ocak’ta soruşturma başlattı.