AHMED AMRABİ
Türkiye'yi eleştirme hakkına kim sahip? Kürt sorunu ve bu sorunun Türkiye'deki sonuçlarıyla ilişkili bütün taraflar, yani ABD, Irak Kürdistanı ve Bağdat'taki Irak hükümeti böyle bir hakka sahip değil.PKK üyesi Kürt isyancılar, Kuzey Irak'taki sınır ötesi üslerden Türk ordusuna saldırıyor. Türk ordusu da onları takip etmek için epey engebeli olan dağlık bölgelerden sınır ötesine geçmek zorunda kalıyor. Fakat ilgili taraflar, isyancı Kürt güçlerine karşı kesin bir tavır almak yerine, Türkiye'ye nasihatte bulunup ve 'kendini tutma'sını talep ediyorlar.
Kuzey Irak'taki Kürdistan bölgesinin neredeyse bağımsız bir devlet olarak belirmesinden bu yana, Türk ordusuna karşı silahlı Kürt isyanı katlandı. PKK'nın bölge liderlerinin onayı ve gözetimiyle Irak Kürdistanı'nda üs kurmasına rağmen, bu liderler isyancıları Türkiye'ye teslim edemeyeceklerini, hatta sınır ötesi saldırılarını bile engelleyemeyeceklerini iddia ediyor.
Sanki Iraklı Kürt liderler Türkiye'ye meydan okuyor. Üstelik bu meydan okuma boşuna değil, zira bu liderler Amerika'ya güveniyor. Bu güçlü ABD desteği Irak savaşı öncesine dayanıyor. ABD şimdi de, Kuzey Irak'taki Kürt liderlere PKK üslerini tasviye etmeleri yönünde baskı yapmaya karşı çıkıyor. Bu durum ironik. Zira PKK yıllardır ABD'nin 'terör' örgütleri listesinde. Fakat görünen o ki işgal, ABD'nin Şii ve Kürtlerle Sünni örgütlere karşı koalisyon kurmasını gerektiriyor.
Irak'ın Şii ağırlıklı merkezi hükümeti belki de bu yüzden Kürt müttefiklerini kızdırmamak için PKK'ya düşmanca bir tavır almakta tereddüt ediyor. Öte yandan, Irak hükümeti Türk hükümetiyle PKK'ya karşı güvenlik anlaşması imzalamasına rağmen, verdiği sözleri yerine getirmekten aciz. Zira bu hükümet kendi başkenti Bağdat'ta bile güvenlik gereklerini hayata geçiremiyor. Bu durum Arapların, Türkiye'yi Arap-İsrail denkleminde kendi yanlarına çekmek amacıyla siyasi yatırım yapması için uygun. Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan kriz, Kürt sorunu daha da zorlaştıkça ilişkilerin kopmasına yol açabilir. ABD'nin Irak Kürdistanı'nın, Araplara düşman bir kale olarak ikinci İsrail'e dönüşmesini istediğini hatırlayalım. Peki Arap yönetimleri bu şartları iyi okuyabilir mi? (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Beyan, 25 Ekim 2007)