VATAN'IN HABERİ:
ABD hükümetinin birkaç aydır ısrarla sürdürdüğü İran karşıtı propaganda sonuç vermeye başladı. Son iki gün içinde dünyanın en güçlü liderlerinin ayrı ayrı yaptığı açıklamalar İran’a karşı planlanan operasyonun yaklaştığının sinyallerini verdi. Bunlardan en önemlisi ABD Başkanı George W. Bush’un Washington’da yaptığı konuşma oldu. Bush ilk kez İran’ın nükleer santrallerinden değil, füzelerinden bahsetti. Bush “İran, Türkiye ve İsrail’i vuracak kapasitede füzelere sahip. Orta Avrupa’ya ulaşabilecek bir füze teknolojisi üzerinde çalışıyor. Buna izin veremeyiz” dedi.
Herkese mi savaş açalım?
Bush’un bu çıkışı muhalifler tarafından “Dünyanın tüm ülkelerinde uzun menzilli füzeler var. Hepsine mi savaş açalım?” şeklinde yorumlandı. Ancak açıklamaların devamı geldi. Önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin İran’a karşı işbirliği konusunda anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Olmert, Sarkozy’nin “İsrail devletinin güvenliği pazarlık konusu edilemez” dediğini aktardı. Aradan 24 saat geçmeden İngiltere Başbakanı Gordon Brown “Dünya kamuoyu İran’ın nükleer çalışmaları karşısında riskte... Ekonomik ambargo yetmezse diğer yöntemler değerlendirilebilir” dedi.
Yönetimi devretmeden
Artan gerilime son noktayı ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice koydu. Rice “İran, Irak’ta direnişçileri destekliyor. Bölgede istikrarı bozuyor. Irak’ı bu kanserli hareketlerden ve bölgeyi İran’ın müdahelelerinden koruyacağız” dedi. Tüm bunlar İran’a karşı aylardır tartışılan operasyonun 2008 yılında yapılacağı iddialarını tekrar gündeme getirdi. Beyaz Saray’a yakın kaynaklar daha önce The Times gazetesine, Bush’un 2009’da yönetimi devretmeden önce operasyonu tamamlamak istediğini söylemişti. İran’da olası saldırıda vurulması için 200 hedef belirlenmişti.
1-1-ABD Başkanı George Bush, bu kez de İran’ın füzelerini eleştirdi. “İran, Türkiye ve İsrail’i vuracak kapasitede füzelere sahip. Buna göz yumamayız” dedi
2-İsrail Başbakanı Olmert ve Fransa lideri Sarkozy, İran’a karşı işbirliği kararı aldı. Olmert: “İranlılar kırmızı çizgiyi aştı, askeri harekattan başka çare yok”
3-İngiltere Başbakanı Gordon Brown İran’a karşı alınan diplomatik önlemlerin yeterli olmadığını vurgulayarak İran’ın dünyayı tehlikeye attığını söyledi
4-ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice son noktayı koydu. İran’ın “kanserli hareketlerini” durduracaklarını söyledi. “Kendimizi koruyacağız” dedi
İran iki asırdır savaş çıkarmadı
ABD tarafından K. Kore ve Suriye ile teröristlere destek veren ülkeler anlamına gelen “Şer Ekseni” içinde gösterilen İran, 18’inci yüzyıldan beri hiçbir ülkeye savaş açmadı. Ayrıca bu süre içinde hiçbir ülkeyi işgal etmedi. 1953’te CIA’in desteklediği bir darbe ile Başbakan Muhammed Musadeg tahtan indirildi. 1980-1988 arasında gerçekleşen ve onbinlerce can alan İran-Irak Savaşı da ABD’nin desteğini alan Irak’ın o zamanki lideri Saddam Hüseyin’in saldırısıyla başlamıştı.
4.8 milyar
ran’In yıllık savunma bütçesi 4.8 milyar dolar. ABD’nin savunma bütçesi ise yaklaşık 440 milyar dolar. Yani İran’ın bütçesinin 100 katı!
Ilımlı bakanlar tek tek gidiyorİran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad kabinesindeki deprem devam ediyor. Ülkede geçen hafta İran’ın nükleer konularında başmüzakerecisi olan İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani istifa etti. Bu hafta da Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki’nin kabinedeki görevini bıraktığı iddia edildi. Her iki istifanın ardında da Ahmedinecad’ın daha sert kişilerle çalışmak istemesi ve bu nedenle iki taraf arasında ciddi anlaşmazlıklar yaşanması yatıyor.
vatan