Bush:İsrail'e Değil İran'a Yüklenin

Bush, "BM, Tahran gibi rejimlerin zulmü karşısında sesini çıkarmayıp İsrail'e yükleniyor" diyerek serzenişte bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dün bir konuşma yapan ABD Başkanı George W. Bush, BM İnsan Hakları Konseyi'nin, İsrail değil, İran gibi ülkeler üzerine eğilmesi gerektiğini söyledi. Bush, Fidel Castro ile ilgili sözleri sırasında ise, Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque tarafından protesto edildi.

Genel Kurul'a hitap eden Bush, "BM, insan hakları alanında sözünün dinlenmesini istiyorsa, İnsan Hakları Konseyi'ni reformdan geçirmeli" dedi.
 
Bush, "Bu kuruluş; Havana, Caracas, Pyongyang ve Tahran gibi rejimlerin zulmü karşısında sesini çıkarmayıp İsrail'e yükleniyor" diyerek serzenişte bulundu.
 
BM İnsan Hakları Konseyi, gözden düşen BM İnsan Hakları Komisyonu'nun yerine geçtiğimiz sene kurulmuştu.
 
"Castro diktatörlüğü..."
 
Bu arada, Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque, Bush'un Küba'da Fidel Castro diktatörlüğünün sona yaklaştığı sözlerini protesto ederek, Bush konuşurken BM Genel Kurulu'nu terk etti.
 
Küba'nın BM Daimi Temsilciliği daha sonra, bu kararın "Bush'un küstah ve vasat açıklamasını reddettiklerini gösterdiği" açıklamasında bulundu.
 
Temsilcilik, Bush'un bir suçlu olduğunu, bir başka ülkeyi yargılama hakkına sahip olmadığını belirterek, Bush'un konuşmasını kınadıklarını ve konuşmanın her kelimesini reddettiklerini kaydetti.
 
Bush, konuşmasında, "Küba'da, zalim diktatörün uzun süreli yönetimi sona yaklaştı. Küba halkı, özgürlüğe hazır" dedi. Bush, dönüşüm sürecine girdiğinde BM'nin Küba'ya yardımcı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Japonya'ya daimi üyelik önerisi
 
George Bush, Japonya'nın BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olmasını istediklerini de söyledi.
 
5'i daimi, diğerleri dönüşümlü toplam 15 üyeli olan Konsey'in üye sayısının artırılması gerektiğini belirten Bush, "Japonya'nın, daimi üyelik için iyi bir seçim olacağına inanıyoruz" dedi ve diğer bazı ülkelerin de BM daimi üyeliği için değerlendirilebileceğini kaydetti.
 
Myanmar'daki durum
 
Konuşmasında, ABD'nin Myanmar'a uyguladığı yaptırımları artıracağını da ifade eden Bush, diğer ülkelerin, Afganistan, Irak ve Lübnan'daki "demokrasi mücadelesi"ne destek vermelerini istedi.
 
Maliki ile uzlaşmayı görüştü
 
BM Genel Kurulu için New York'ta bulunan George Bush ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki bir araya gelerek, Irak'ta ulusal uzlaşmanın sağlanması konusunu ele aldı.
 
Maliki, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Irak'ın tümü için daha iyi bir gelecek sağlanması yolunda üstümüze düşen bütün sorumlulukları omuzlamaya hazırız. Irak'ın geleceği uzlaşmadan ve iç siyasi mutabakatlardan geçiyor" dedi.
 
Bush da Maliki ile bu konuda hemfikir olduklarını, Maliki hükümetine ulusal uzlaşmayla ilgili gereken desteği verdiklerini kaydetti.
 
Görüşmeye yakın kaynaklar, sivillerin üzerine ateş açılması olayı nedeniyle Irak hükümetinde rahatsızlık yaratan Blackwater güvenlik firması üzerinde de durulduğunu belirtti.
 
Bir yetkili, Maliki'nin Bush'a bu konuda, "Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmeli" dediğini aktararak, iki liderin soruna kısaca değindiklerini ve ABD-Irak ortak soruşturma konusunu değerlendirdiklerini ifade etti.
 
Blackwater konusunun asıl olarak, Maliki ile ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice arasında yapılan görüşmede ele alındığı kaydedildi.
 
Protesto gösterileri
 
ABD Başkanı Bush'un konuşması öncesinde BM binası önünde bir protesto gösterisi düzenlendi, gösteriye katılan onlarca kişi gözaltına alındı.
 
Vietnam dönemi savaş karşıtlarından öğrencilere kadar değişik kesimlerden yaklaşık 400 kişi, Bush yönetiminin Irak savaşını ve Guantanamo'da 300 kişinin terör bağlantısı şüphesiyle tutulmasını protesto eylemi düzenledi.
 
Göstericilerden bir kısmı, Guantanamo'da tutulanlarla dayanışma amacıyla turuncu tulumlar giydi. Polisin müdahalesiyle onlarca gösterici gözaltına alındı.

BM Genel Sekreteri uyardı
 
Genel Kurul toplantısının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, "Önümüzdeki yıllara baktığımızda, büyük ya da küçük, zengin ya da fakir fark etmeden, ülkelerin tek başlarına çözemeyecekleri büyük problemlerle karşı karşıya olacağımızı görüyoruz" dedi.
 
Değişen dünyanın daha güçlü bir BM'ye ihtiyaç duyduğunu söyleyen Ban Ki-Mun, çağın kolektif hareket çağı olduğunu ve BM'nin tek başına her sorunun üstesinden gelemeyeceğini aktardı.
 
BM'nin modernize edilmesinin önemi üzerinde duran Genel Sekreter, BM'nin kendi bünyesinde iklim değişikliği düzenlemesi yapılması gerektiğini de ifade etti.

CNN

Amerika Haberleri

The Telegraph: Trump'ın İran'a azami baskı politikası büyük bir zorlukla karşı karşıya
Malcolm X'in ailesinden ABD yönetimine 100 milyon dolarlık dava
Büyük Şeytan ABD'den küstah açıklama!
ABD askerleri Güney Kıbrıs'taki üsse yerleşmeye hazırlanıyor
WSJ: Trump, İran'ın petrol endüstrisine 'radikal' yaptırımlar planlıyor