Görevden ayrıldıktan sonra Ortadoğu Barış Elçisi olarak atanan ve bütün enerjisini yaşayabilir bir Filistin devletinin inşa edilmesi çabalarına hasredeceğini söyleyen İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, diplomaside sınıfta kaldı ancak işadamlarının gıpta edeceği ticari bir başarı yakaladı. Blair son olarak 3 saatlik Çin gezisi ve klişelerle dolu bir konuşması için 500 bin dolar aldı.
Blair'in Çin'in önde gelen gayrımenkul şirketlerinden Guangda Group'un davetlisi olarak yaptığı kısa ziyareti ve özellikle ziyaret karşılığında aldığı yüksek ücret Çin basınında sert eleştirilerle karşılandı. Çin basını, Blair'in, kendisine verilen dolgun çeke değip değmediğini sorgularken, yaptığı konuşmanın da klişe ifadelerin tekrarından ibaret olduğunu yazdı. Blair'in sözcüsü gazetecilerin Blair'in ziyareti karşılığında ne kadar para aldığı yönündeki sorusuna ise, 'bu sizin işiniz değil' yanıtını verdi.
Guangzhou Daily gazetesinin haberinde, Blair'in sponsoru olan gayrımenkul şirketinin, kendi inşa ettiği konutlardan değeri 38 milyon dolar olan bir evi de Blair'e sunduğu belirtildi. Gazete, Blair'in bu evi kabul edip etmediği hakkında bilgi vermezken, eski Başbakanın Dongguan'a yaptığı son ziyaretin, başkent Pekin ve Hong Kong'u da içeren 'para-toplama' amaçlı seyahat noktalarından biri olduğunu belirtti.
Blair, uluslararası diplomasi temaslarının yanında yüksek kâr getiren faaliyetlerini de maharetle yürütüyor. 5 milyon sterlinlik bir kitap anlaşması imzalayan Blair'in daha önce de California ve Kanada'da katıldığı toplantı ve yaptığı konuşmalardan 300 bin sterlin kazandığı belirtilyor. Parlamentoda görevli olduğu sırada aldığı her hediyeyi ve yaptığı tatilleri resmi makamlara beyan etmek zorunda olan Blair, görevden ayrıldıktan sonra eşi Cherie Booth ile birlikte, pahalı hediyeler almak, Karayib ve İtalya'da özel mülklerde sponsorlar tarafından üstlenilen tatiller yapmakla eleştiriliyor.
yenişafak