NATO eski Başkomutanı orgeneral Wesley Clark, Kuzey Irak işgalinin Türkiye'nin sorunlarının çözümünde doğru yanıt olmadığını savunarak düşmanı bölmek için alt düzey PKK'lıların silahlarını bırakmalarını ve topluma yeniden kazandırılmalarını sağlayacak bir af ilan edilmesini ve Iraklı Kürt liderler dahil, “dörtlü” görüşmelerin yapılmasını istedi.
Wesley Clark, Financial Times gazetesinde yayınlanan “İşgal, Türkiye'nin sorunlarına yanlış yanıt” başlıklı makalesinde sınır ötesi operasyon konusunu ele aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasındaki görüşmeye dikkat çeken Clark, işbirliğine dayalı bir çözümün askeri operasyonun gerçekleşmesini önleyeceği umudunu dile getirdi.
PKK saldırıları nedeniyle Türklerin öfkeli ve “savaşa hazır” olmasının anlaşabilir olduğunu belirten Clark, kağıt üstünde savaşların hep basit gibi görüldüğünü, Türk askeri planlamacılarının Iraklı Kürdistan'ın içerisindeki cesur bir harekat ile PKK'nın köklerinin temelden sökülebileceği umudunu taşıyabileceğini, çok iyi olan Türk ordusunun 3 bin kadar PKK'lıyı hızlı bir biçimde yakalaması veya öldürmesinin olası gibi görülebileceğini kaydetti.
-"DAHA YARATICI, DİPLOMATİK YOLDAN İLERLENMELİ"
“Ancak savaş hiçbir zaman basit değil” diyen Wesley, Büyük İskender'in bile Türkiye'nin güneyinde ve Kuzey Irak'taki zor arazide saplanıp kaldığına dikkat çekerek Türkiye'nin Erdoğan tarafından sürdürülen “daha yaratıcı ve diplomatik yol”da ilerlemeye devam etmesi gerektiğini savundu.
Wesley Clark, Başbakan Erdoğan'ın ABD'den istihbarat paylaşma sözünü aldığına işaret etti ve “PKK'nın Irak topraklarından Türkiye'ye vurmasını önlemek için Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile bir diyalog başlatmalı. Bu amaçla (Erdoğan) Türkiye, Irak, ABD ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında dörtlü görüşmelerin yapılması fikrini kabul etmeli. İlerleme yolu bu olmalıdır” diye yazdı.
“Savaş yanıt değil özellikle yaratıcı alternatifler varken” ifadesini kullanan Wesley, şöyle devam etti:
“İlk olarak PKK'yı en güçlü olduğu dağlardaki kamplarında değil, kırılgan olduğu yerde vur. Siviller ve alt düzeydeki PKK'lıların silahlarını bırakmaya ve topluma yeniden katılmaya olanak sağlayacak bir af hazırlayarak düşmanı böl. Bu Kuzey İrlanda'da sonuç verdi ve burada da sonuç verecek.
İkinci olarak da ABD ve diğerleri, finansal desteği keserek PKK operasyonlarını felce uğratabilir. PKK'nın güç merkezi hiçbir zaman Iraklı Kürdistan'da olmadı; halk tabanı Türkiye'nin güneydoğusunda. Finansal tabanı ise paranın toplandığı Avrupa kitasındaki kentlerdedir. PKK'ya yönelik para akımını ve sevkiyatını engellemek için koordine bir uluslararası çaba gerekiyor.”
Orgeneral Wesley, PKK'ya karşı onyıllarca yürütülen askeri mücadelenin kalıcı bir çözüm sağlayamadığını ve yeniden başarısız olacağını savunarak PKK sorununun, “yaratıcı, kökleri diplomasi ve diyalogta olan bir strateji” gerektirdiğini, bunun için de “cesur liderler”e ihtiyacın bulunduğunu öne sürdü.