Çeçen Direnişçinin Cephe Notları

2. Çeçenistan savaşına katılan Türkiyeli bir direnişçinin 11 ay boyunca cephede tuttuğu notlar yayınlandı. İşte Çeçen cihadının ve direnişçilerin anlatılmamış muhteşem öyküsü:

Çıra Yayınları tarafından basılan "Bir Direnişçinin Cephe Notları" isimli kitap oldukça ses getireceğe benziyor. 2. Çeçenistan savaşıyla ilgili bilinmeyenleri ilk defa ortaya çıkaran kitabın önsözü şöyle:

Bu kitap, Türkiyeli bir direnişçinin 1999 yılında başlayan 2. Çeçenistan savaşına katılmasıyla cephede tuttuğu notlardan oluşmaktadır. Gürcistan sınırından Çeçenistan'a girmesi ve yaklaşık bir yıl sonra Türkiye'ye dönüş yapmasına kadar geçen süre içerisinde tutulan notlarda; Çeçen savaşı hakkında bilinmeyenler, Çeçen mücahidlerin özellikleri, yabancı mücahidlerin intibak sorunları, Çeçen köyleri ve halkın savaşa bakışı, mücahidlerin kendi aralarındaki ilişkileri, mücahidlerin sahip olduğu silahları, Rusların askeri yapıları gibi konular tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor.

Samimi niyetle, sadece Allah rızası için Türkiye'deki ailesini, eşini ve çocuklarını bırakıp cepheye koşan direnişçimizin burada yaşadığı duygusal kırılmaları, gelgitleri, abartısız, riyasız, yalın bir şekilde anlatması, tarihe düşülecek bir not niteliğindedir.

Üç aylığına cepheye giden direnişçimiz yolların zorluklarla dolu olması, giriş-çıkıştaki sıkıntılar, Rus bombardımanı ve savaşın acımasızlığı sebebiyle ancak 11 ay sonra dönebilmiştir.



Direnişçimiz; samimiyeti, gayreti, ihlası, dobra oluşu, cesareti ve vefası sayesinde cepheye ve zor savaş şartlarına kısa zamanda alışmış, İslam davasının adamı ve Çeçen savaşının bir mücahidi olarak komutan Şamil Basayev, Aslan Maşadov, komutan Hattab, komutan Velid gibi üst düzey komutanlarla müşerref olmuştur. Savaş dehası bu komutanların korkusuzluğu, cesareti ve mücahidlere kol kanat geren alçakgönüllülüğüne şahid olmuştur.

Çeçen komutanların, dil bilmemeleri, savaş alanlarını, araziyi ve coğrafyayı tanımamaları, birbirleriyle uyum sağlamadaki sorunları, Çeçenistan'a giriş-çıkıştaki güçlükler ve yollardaki kontrol noktalarında Rusların eline düşüp esir edilme ihtimallerinin yüksek olması nedeniyle yabancı mücahidlerin Çeçenistan'a gelmelerine pek sıcak bakmadıklarını da yine tutulan bu notlardan öğreniyoruz.

Mücahidlerin kampları, mevzileri, karargâhları, kışın zor şartlardaki yaşam mücadeleleri, ne yiyip ne içtikleri, nasıl pusu attıkları, savaş taktikleri gibi konuları yine birinci elden, yani mücahidin yazmış olduğu notlardan öğreniyoruz.

Grozni kuşatmasından mücahidler nasıl çıktı, kuşatmada kaç şehid verdiler, Şamil Basayev bu kuşatmada ayağını nasıl kaybetti, komutanların bu kuşatma hakkındaki yorumları ne oldu? İşte bu soruların cevabını da yine bu notlardan öğreniyoruz.

Savaş dışında mücahidler dağlarda ne yapıyorlar, birbirleriyle ilişkileri nasıl, eğitim düzeyleri ne, neden cepheye geliyorlar, cephede hangi ırktan mücahidler var, cepheden dönen mücahidler hangi cephelere kayıyorlar? İşte bu ve bunun gibi daha birçok sorunun cevabını cephede tutulan bu notlardan öğreniyoruz.

Kitap, ara başlıklara ve bölümlere ayrılmamıştır. Çünkü her şey hızlı bir şekilde akmaktadır. Çabuk değişilen mevziler, Rus bombardımanı ve çemberi nedeniyle bir dağdan başka bir dağa, bir köyden başka bir köye hızlı bir şekilde hareket edilmektedir. Sürekli değişen kamplar, ani pusu atmalar veya baskın yemeler, zaman zaman sığınaklara girilmesi ve her an her şeyin değişmesi, bir konu hakkında uzun uzadıya bir şey yazmayı kısıtlamaktadır. Bundan dolayı kitaba ara başlık ve bölümler konulmamıştır. Kitap bir bütün halinde cephede tutulan notlardan oluşmaktadır.

Bu nedenle biz de kitaba ara başlık ve bölüm koymayı uygun görmedik. Kitabı sadece paragraflara böldük ve çok az kısmına müdahale ettik.

Bu kitap 2. Çeçen Savaşı hakkında bilmek istediğiniz her şeyi ihtiva etmektedir. 100 bin kişilik Rus ordusunun Çeçenistan'da gerçekleştirdiği katliamlara, kuşatmalara, baskınlara ve sivil ölümlerine şahid olmuş içeriden birinin, bir mücahidin günlüğü niteliğindeki bu çalışma tarihi bir vesika özelliği taşımaktadır.

Bu kitap, 100 bin kişilik Rus ordusuna kök söktüren bir avuç mücahidin destansı mücadelesini konu edinmektedir.

Başta Şamil Basayev ve Hattab olmak üzere tüm şehidlerimize ve "Size ne oluyor da, Allah yolunda ve "Ey Rabbimiz! Bizleri halkı zalim olan şu memleketten çıkar, katından bize bir dost ver, bize katından bir yardımcı ver" diye yalvarıp duran zayıf ve zavallı erkekler, kadınlar ve çocukların uğrunda savaşa çıkmıyorsunuz?" ayetinin hükmü mucibince coğrafya coğrafya gezip mazlumların, kadınların, çocukların, mültecilerin yardımına koşan, adı sanı bilinmeyen gerçek kahramanlara, özgürlük savaşçılarına selam olsun.


Çıra Yayınları

Çeçenistan Haberleri

Cevher Dudayev'i Rahmet ve Özlemle Anıyoruz
Cevher Dudayev'i Rahmet ve Özlemle Anıyoruz
Kadirov : Biz Rusya'nın Vatanadaşıyız
Rus Köpeği Kadirov Dudayev Parkı'nın Açılmasını Sindiremedi!
Rus Kuklası Ramazan Kadirov Bakın Ne Yaptı ?