Kavkazki Uzel, AjansKafkas ın belirttiği haberine göre, Caharkale – Almanya Çeçenya’dan rekor sayıda sığınma talebi almaya başladı, altı ayda 10 bin Çeçen sığınma istedi.
İnsan hakları savunucuları Çeçenya’dan gelen başvurulardaki artışı, Almanya’da mülteci statüsü almanın kolaylaşacağı yönündeki söylentiler ve Çeçenya’daki korku atmosferine bağlıyor.
Almanya İçişleri Bakanlığı bilgilerine göre, bu yılın ilk altı ayında Almanya’ya sığınma talebiyle 43 bin başvuru yapıldı, bunun yaklaşık on bini, büyük çoğunluğunu Çeçenlerin oluşturduğu Rusya vatandaşlarından geldi.
Sivil Dayanışma insan hakları komitesi Başkanı Svetlana Gannuşkina “Bugün inanılmayacak sayıda Çeçen vatandaşımız Almanya’dan sığınma istiyor. Alman elçiliği ve göç hizmetleri birimi bu konuyla ilgili benden bilgi istedi” dedi.
“İki yıl önce Almanya’da bir tebliğ sundum, 2010’da başvurusu sayısı 1000’di, 400’ü sığınma hakkı aldı. Bu rakam şimdikinin onda biri, başvuru sayısı 2013’ün ilk dört ayında beş bine, şimdi de 10 bine ulaştı” açıklamasında bulunan Gannuşkina, “Her gün göç hizmetlerine doğrulayıcı mektuplar yazıyoruz. Ancak kendileri hakkında detaylı bilgi vermeyenler için doğrulama yapamıyoruz” şeklinde konuştu.
Gannuşkina’nın ifadesine göre, Çeçenya’da, Almanya’ın her bir aile için toprak ve para ayırdığı, yaklaşık 40 bin Çeçen mülteci beklediği yönünde söylentiler yayıldı. Gannuşkina, bu söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ve Alman makamlarının durumdan tedirgin olduğunu da kaydetti.
Çeçenya’daki şartların insanları evlerini terk etmeye yönelttiğini belirten Gannuşkina, “Durum korkunç, insanlar konuşmaya korkuyor… Şiddet her yerde, hukuk işlemiyor, başvuracak bir yer yok ve tüm bunlar Çeçenya yönetimine her türlü insan hakkını çiğneme serbestliği verilmiş olmasından kaynaklanıyor” dedi.
Berlin merkezli Alman-Kafkas Birliği başkanı Ekkehard Maas da konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Çeçenlerin geliş nedenini bilmiyorum. Geliyorlar, Almanya’nın Çeçen mültecileri kabul ettiği söylentilerinin yayıldığını söylüyorlar. Bu söylentileri kim yayıyor bilmiyoruz, ama bunun arkasında Soçi 2014 Olimpiyatlarına bağlı belirli bir politika olduğunu tahmin ediyoruz… Bu büyük bir temizlik operasyonu… Kadirov rejimiyle sorunları olanlar ya da bölgede normal bir yaşamın inşa edileceğine dair umudu olmayanlar gidiyor. İnsan hakları ihlalleri de var, ancak tüm bunlar ana sebep değil, çok sayıda hasta da tedavi umuduyla geliyor. Hiçbir Avrupa ülkesinin insanları öylece kabul etmediğini anlamıyorlar” dedi.
Sığınma başvurusunda bulunan kişinin, üzerinde devlet baskısı olmadığı sürece Almanya’dan sığınma almasının zor olduğunu ifade eden Maas, yapılan her başvurunun göç hizmetleri tarafından detaylıca incelendiğini kaydetti.