Suriye hükümeti ve muhalefetinin temsilcileri Montrö'deki görüşmelerin ardından bugün Cenevre'de resmi pazarlıklara geçiyor.
Muhabirler, barış konferansının en çetrefil anlaşmazlık konusunun Beşar Esad'ın siyasi geleceğinde düğümlendiğini bildiriyorlar.
Arkady Dvorkoviç, Suriye'deki krizin bir demokrasi mücadelesi değil, iktidar kavgası olduğunu ifade etti.
Rus Başbakan Yardımcısı, Libya ve Mısır'da hükümet liderlerinin devrilmesinin felaketle sonuçlandığını ve Moskova yönetiminin istikrardan yana olduğunu belirtti.
İsviçre'de arabuluculuk yapan Birleşmiş Milletler yetkilileri Suriye hükümetinden yetkililer ile isyancı grupların temsilcilerini yüz yüze görüşme masasına oturmaya iknaya çalışıyor fakat bu çabaların sonuç verip vermeyeceği henüz belirsiz.
Birleşmiş Milletler'in Suriye elçisi Lahdar Brahimi dün Suriye'nin hükümet ve muhalefet heyetleriyle ayrı ayrı görüşmeler yaptı.
Muhabirler, İsviçre konferansının Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümeti ile isyancı gruplar arasındaki derin uçurumu gözler önüne serdiğini söylüyor.
Suriye özel elçisi Lahdar Brahimi'nin ilk etapta büyük siyasi konulara girmeyip, yerel ateşkes anlaşmaları ve yardım konvoylarına izin gibi daha küçük ve somut adımlar atmaktan yana olduğu biliniyor.
Suriye'de üç yıl önce başlayan ayaklanmadan bu yana 100 binin üzerinde can kaybı verilirken, 10 milyona yakın kişi de evini terketme zorunda kaldı.