BM Cenevre’deki müzakerelerin ilk turunun 5-6 hafta sürmesi planlanıyor. İlk gün düşük seviyede başlayacak görüşmelerde önümüzdeki haftalarda diplomasi trafiğinin artması bekleniyor.
BM Genel Sekreter Sözcülüğü yaptığı açıklamada, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın müzakerelere mümkün olduğunca fazla tarafı çağırdığı kaydedilerek davetliler arasında Suriye rejimi, Suriye muhalif koalisyonu SMDK, sivil toplum temsilcileri, bölgesel ve uluslararası tarafların yer aldığını vurguladı.
SMDK Cenevre görüşmelerine katılacağını ilan etmişti.
Müzakerelerde Suriye'deki krizin değerlendirileceği, Cenevre Bildirgesi'nin nasıl hayata geçirilebileceği konusunda tarafların görüşlerinin ele alınacağı belirtilen açıklamada, Mistura ve yardımcısı Remzi Zeldin Remzi'nin tüm taraflarla ayrı ayrı kapalı toplantıda bir araya geleceği ifade edildi.
De Mistura rapor sunacak
BM, müzakerelerin tamamlanmasının ardından Mistura'nın, tarafların talepleri ve kendi tavsiyelerine ilişkin hazırlayacağı raporu BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon'a sunacağını belirtti.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, tüm tarafların Cenevre'ye davet edildiğini ve davetli sayısının 10'dan fazla olduğunu dile getirdi.
Haq, davetliler arasında BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile İran ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğunu, tam listenin yakında açıklanabileceğini ifade etti.
Mistura, geçen hafta BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, tarafların aynı masa etrafında bir araya gelmeyeceğini ve bunun 'Cenevre-3' olmayacağını vurgulamış, birebir müzakerelerin ardından bir sonraki aşama için BM Genel Sekreteri'nin karar vereceğini söylemişti.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İran'ın davet edilmesi konusunda, İran'ın bölgede önemli bir ülke ve Suriye konusunda etkili taraflardan biri olduğunu kaydetmişti.
Kaynak: Al Jazeera ve AA