Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye'ye üzerinden Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık Petrol Hattı'na bağlanarak 1 Haziran'dan itibaren resmi olarak petrol ihracatına başlıyor.
Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kerkük- Ceyhan petrol boru hattı üzerinden dünya pazarlarına açılıyor olmasının sevindirici bir haber olduğunu söyledi. Sözlü, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının verimlilik ve transit petrol geçişi ile stratejik önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
"Kerkük-Ceyhan boru hattının kapasitesinin, Bakü Tiflis Ceyhan petrol boru hattının kapasitesinden daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ve bu manada verimliliği elbette bizi sevindireceği gibi, ilçemize de yansıması olumlu olacaktır."
Kuzey Irak petrolü, Kerkük Ceyhan hattı üzerinden dünya pazarlarına Norveçli bir şirket tarafından dünya pazarlarına açılırken, bunun bölgesel yönetimin petrolü olup olmadığı noktasındaki hesabın iyi yapılması gerektiğini belirten Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu zamana kadar bölgesel yönetim, terörle mücadeleye girmiş olduğu yolda ne yazık ki Türkiye'nin hiç bir zaman yanında olmadı. Bu konuda gerek Barzani gerekse Talabani, Türkiye'ye vermiş olduğu sözleri yerine getirmemiştir. Eğer bölgesel yönetimin petrollerini dünya pazarlarına açılıp da bölgesel yönetimin daha da zenginleşmesine vesile olacaksa bu bizi sevindirir.'
Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turan Titirinli ise Haziran'dan itibaren Kuzey Irak petrollerinin Ceyhan'a pompalanmaya başlayacağı haberinin kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi.
Titirinli, bu petrollerin transit olarak Ceyhan limanlarında dünyaya sevk edilmesine sevindiklerini belirterek; "Kerkük-Ceyhan boru hattından dünya pazarlarına sevk edilecek olan petrolün, Irak'ın kuzeyinden Ceyhan'a, oradan da dünya pazarlarına sevki çok önemli bir yatırımdır. Ancak biz istiyoruz ki yalnız bizim üzerimizden dünya pazarlarına ham petrol olarak geçmesin. Petrol rafinerileri, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilen alanda biran önce kurulmaya başlanması gerekir. Çünkü petrol ilçemizde işlendikten sonra dünya pazarlarına sevk edilirse ilçe ekonomisine çok büyük katkısı olur. Bu şekilde olursa ilçemizde istihdam artar ve ilçe gelişim gösterir ve büyük firmalar ilçemize yatırım yapmak için sıraya girer. Bu çerçevede ilçede istihdam ve hareketlilik artar ve bu açıdan Ceyhan Türkiye'nin ekonomisinin lokomotifi olur." şeklinde konuştu.
Ceyhan'ın dünya enerji merkezi haline gelmesi yönünde yapılan girişimlere sevinen ilçe halkı ise yetkililerden, bölgede işsizliği önleyecek yatırımlara biran önce başlanmasını istiyor.
Etiketler: Petrol sevkiyatı Ceyhan Kerkük Irak Boru hattı