Cezayir'de Rehine Fiyaskosu

Fransa'nın Mali operasyonuna destek veren Cezayir'e tepki için gerçekleştirildiği belirtilen rehine eylemi hüsranla sonuçlandı.

Cezayir İçişleri Bakanlığı, Ayn Emnas bölgesindeki doğalgaz tesisinde silahlı grupların elinde bulunan rehinelerin kurtarılması amacıyla düzenlenen operasyonlarda, kesin olmayan sonuçlara göre 32 direnişçinin öldürüldüğünü, çoğu Batılı 23 rehinenin ise hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, operasyonlarda 685 Cezayirli işçi ve 107 yabancı rehinenin kurtarıldığı da belirtildi.

Cezayir'in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesindeki doğalgaz tesislerine çarşamba günü gerçekleştirilen saldırıyı, Mağrib El Kaide Örgütü'nden ayrılan 'Kanla İmza Atanlar Tugayı' üstlenmişti.

Liderliğini, Cezayir asıllı Muhtar Bin Muhtar'ın yaptığı örgüt, Fransa'nın Mali'ye yönelik askeri müdahalesini durdurmasını talep etmişti.

Doğalgaz tesisleri, Cezayir Sonatrach, İngiliz BP ve Norveç Statoil enerji şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletiliyor.

İngilizce konuşuyorlardı

Cezayir'de 4. günde sona eren 'rehine kurtarma' skandalına tepkiler sürerken, hayatta kalan işçiler ise yaşadıkları şoku üzerlerinden atmakta zorlanıyor. Cezayir ordusunun ülkedeki doğalgaz tesisinde silahlı grupların elinde bulunan rehineleri kurtarmak amacıyla düzenlediği son operasyonda 7'si rehine 18 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ayn Emnas bölgesindeki tesiste yaşanan rehine krizinde kaçanlar ise yaşadıkları korku dolu anları anlattı. Bazı rehinelerin bellerine patlayıcı yüklü kemerler bağlandığını belirten tanıklar, bazılarının ise yatak altlarına saklanarak ölümü beklediğini söyledi.

GREV HAZIRLIĞI VARDI

Fransa'nın Mali operasyonuna destek veren Cezayir'e tepki için gerçekleştirildiği belirtilen rehine eylemi hüsranla sonuçlanırken, içeride saatlerde tutulan tanıklar ise o anları şöyle anlattı: 'Cezayirli yemek firmasının işçileri grev hazırlığı yapıyordu. Silahlı adamlar 'Sizin mazlum' olduğunuzu biliyoruz, buraya sizin haklarınızı almaya geldik' dedi. Patlayıcı yüklüydüler. Saldırganlardan bazıları Cezayir aksanıyla konuşmuyordu. Cezayirli bir işçi onların Libyalı ya da Suriyeli olabileceğini söyledi. Bir diğeri ise Fransız olabilir. Başka bir saldırgan ise mükemmel İngilizce konuşuyordu, yabancılarla o iletişim kuruyordu.'

'ORDU SİZİ VURUR' DEDİLER

Kurtulan rehineler Cezayir ordusunun operasyon düzenlemesiyle birlikte durumun birden kaosa sürüklendiğini belirtti. Görgü tanıklarından birine göre helikopterler rehineleri taşıyan cipleri vurdu. Silahlı grubun rehinelerin Müslüman olanları anlamak için onlara Kur'an'dan ezbere bir bölüm okuttuğunu anlatan tanıklar, saldırganların 'Biz sizin kardeşiniz. Telefonlarınızla ailelelerinize haber verin' dediğini aktardı. Rehine krizi ordunun havadan yaptığı müdahale ile kan gölüne dönüşen kurtarma harekatı gerek Cezayir içinde gerekse uluslararası anlamda tepki toplarken, saldırganlardan birinin Cezayirli rehinelere 'Korkarız ki sizi serbest bırakırsak ordu sizi vuracak' demesi dikkat çekti.

Kendimi odaya kilitledim

Kuzey İrlandalı Stephen McFaul, kendisini bir odaya kilitlediğini ancak bir süre sonra fark edilince rehin alındığını söyledi. Hava operasyonu sırasında vurulan ve enkaz haline gelen araçlardan birinden kaçmayı başaran McFaul, Cezayir'e tekrar dönmek için endişeli. Fransız rehine Alexandre Berceaux ise, '40 saat yatağımda saklandım' dedi.

Ayn Emnas'taki doğalgaz tesislerinde çalışan 3 Türkiye vatandaşından, saldırının ardından bölgeden kaçan ilk grupla beraber rehin düşmeden kurtulurken, diğer ikisi ise tesiste Cezayirli işçilerin bulundukları odalarda saklanarak rehine kurtarma operasyonundan önce kaçmayı başardı. Kurtulan Türkiye vatandaşlarının çalıştıkları şirketin uçağıyla İtalya'nın Sicilya adasına götürüldükleri, daha sonra Napoli'ye geçerek geceyi burada geçirdikleri öğrenildi.

KURTULANI OLMAYAN KURTARMA FİYASYOSU

Cezayirli yetkililer, özel harekat timlerinin bölgeye yaklaştığını hisseden saldırganların rehineleri infaz ettiğini öne sürdü. Bu açıklamayla birlikte son 7 rehinenin de kurtarılamadığı anlaşıldı. Çarşamba başlayan operasyon boyunca kaç kişinin öldüğü, yaralandığı ya da kaçtığı konusu bilinmezliğini korurken, AP'nin haberinde Cezayir makamlarına göre toplamda 19 rehine ve 29 saldırganın öldüğü kaydedildi. Rehineleri alıkoyan 'Kanla İmza Atanlar Tugayı' ise, Cezayir ordusunun tesise düzenlediği rehine kurtarma operasyonunda 34 rehine ve 15 örgüt üyesinin öldüğünü, ellerinde ise 7 rehinenin kaldığını iddia etmişti.

HAVAYA UÇURACAKLARDI

Cezayir ordusun 'nihai' operasyon için tesisi kuşattığı sırada 'Kanla İmza Atanlar Tugayı'nın Komutanı Ahmed en-Nijeri ise baskın düzenlenmesi halinde fabrikayı havaya uçuracakları tehdidinde bulunmuştu.

AA

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı