Cezayir'den Son Gelişmeler...

Cezayir Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada olağanüstü hal yasasının kaldırılacağı açıklandı

Cezayir anayasasında 19 yıldır kanun olarak varlığını koruyan olağanüstü hal yasası kaldırılacak.

Reuters'ın haberine göre, Cezayir Dışişleri Bakanı Murat Medelci, hükümetin birkaç gün içerisinde olağaüstü hal yasasını kaldıracağını açıkladı.

Avrupa merkezli Fransz radyosunun Bakan Medelci ile gerçekleştirdiği röportajda "Ülkedeki 19 yıllık olağanüstü hal yasası birkaç gün içerisinde kaldırılacak" açıklamasını yaptı.

Arap dünyasında, devrimlere sahne olan Tunus ve Mısır'dan sonra Cezayir ve Yemen de karıştı. Ülke ile aynı adı taşıyan başkent Cezayir'de cumartesi günü daha fazla özgürlük, iş ve "sistemin değişimi"ni isteyen 2 bin kişi için 30 bin polis ve asker alarma geçerken Sana'da ise dört bine yakın öğrenci 34 yıldır iktidardaki Yemen liderine "Mübarek'ten sonra sıra Salih'te" sloganlarıyla baş kaldırdı.


Cezayir'de Tunus'taki eylemlerden kısa süre sonra halk arasında tepkiler oluşmaya başladı. Burada da en çok dile getirilen sorun geçim derdi, özellikle de gıda fiyatlarındaki ani artışlardı.

Cezayir'de 1992'den bu yana olağanüstü hal uygulanıyor. Bu nedenle başkentte gösteri düzenlenmesi yasak. Ülkenin başka yerlerinde zaman zaman protestolar düzenlendiyse de son haftalarda bunlar ilk kez başkent de dahil ülkenin her yerinde eşzamanlı eylemler patlak verdi.

Cezayir'de, gençlerin oluşturduğu grupların, işsizlik, hayat pahalılığı ve temel gıda fiyatlarına yüksek zamları protestosu 5 Ocak'ta başladı. İlk gösterilerde 5 günde 5 kişi öldü.

Göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 800'den fazla kişi yaralandı. Protestolar temel gıda maddelerinin fiyatlarının indirildiğinin açıklanmasından sonra durdu, olaylar Tunus'taki gibi büyümedi. Uzmanlar güvenlik kuvvetlerinin soğukkanlı yaklaşımının ve zamları önlemek için devreye girmesinin etkili olduğunu düşünüyor.

Cezayir hükümeti petrol ve doğal gaz ihracatından önemli girdiler sağlıyor. Bununla da kapsamlı bir kamu harcamaları programı yürütüyor. Ancak işsizlik, yolsuzluk, bürokrasi ve siyasi özgürlüklerin kısıtlı olması hala en yaygın şikayetler.

22 Ocak'ta demokrasi için yeni gösteriler düzenlendi. Polisin müdahale ettiği gösterilerde 20 kadar kişi yaralandı.

3 Şubat'ta olağanüstü hale son verilebileceğinin ilk işareti geldi. Resmi haber ajansı Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın "hükümetten aşırılıkla mücadele için başka bir yöntem bulunmasını istediğini" duyurdu.

Cezayir'de Tunus olaylarından bu yana toplam dört kişi kendini yaktı. 12 Şubat Cumartesi günü eylemler tekrar başladı. On binlerce kişinin katıldığı eylemlerde yüzlerce kişi gözaltına alındı. Polisin sert müdahalesi sonucu yaralananlar oldu.

14 Şubat'ta Cezayir Dışişleri Bakanı Murat Medelci, hükümetin birkaç gün içerisinde olağaüstü hal yasasını kaldıracağını açıkladı.

Cezayir hükümetinin bu ilk "geri adım"ı eylemcileri sakinleştirecek mi yoksa Devlet Başkanı Buteflika'nın istifası gerçekleşene kadar ülkede sular duracak mı? Bunu zaman gösterecek...

 

 

Dünyabülteni

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı